23. siječnja 2016.

Sveti Vinko - svi slavimo praznik vina!

Vincekovo
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U cijeloj je zemlji počelo obilježavanje Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara.

Sveti Vinko Paulski najpoznatiji je španjolski mučenik. Bio je đakon u Saragozi, a umjesto biskupa Valeriusa, koji je imao govornu manu, propovijedao je kršćanstvo po cijeloj regiji.

To ga je stajalo glave jer su Rimljani, suzbijajući novu rastuću vjeru, početkom 4. stoljeća naše ere uhitili njega i biskupa i dugo ih držali u tamnici. Biskupa su 304. godine pustili, a Vinka razapinjali kukama, pekli i bičevali pa bacili u tamnicu. Tad su ga, prema legendi, posjetili anđeli, a kad ga je posjetio rimski namjesnik Darije, koji je i zapovijedio torturu, Vinkovo izmučeno tijelo obasjala je svjetlost. Darije je nakon toga prihvatio kršćanstvo. Drugi su Rimljani Vinkovo truplo, nakon što je izdahnuo, bacili lešinarima, ali došao je gavran koji je otjerao te ptice veće od njega. Potom su njegovo truplo bacili u more, ali isplivalo je na obalu pokraj Valencije pa su ga mještanio sahranili.

Bilo je to u vrijeme cara Dioklecijana na temeljima čije palače se razvio Split. Poslije je nad Vinkovim grobom podignuta kapelica, a 1175. njegove relikvije su prenesene u Lisabon. Danas u više gradova širom Europe tvrde da ih imaju. Sveti Vinko nije se bavio vinom. Početak vinogradarske sezone obilježava se na njegov dan zbog imena, a riječ je, najvjerojatnije, o pretkršćanskom poganskom običaju jer pada u vrijeme kad počinje novi ciklus poljoprivrednih radova.

Na Vincekovo se s trsa odrežu i dvije-tri rozgve, nose kući i stave u vodu pa se gleda kad će propupati i prema tome se procjenjuje kakva će biti godina, hoće li se brati ranije ili kasnije, a prema broju pupova procjenjuje se i hoće li biti puno ili malo grožđa. 

Feravino | Author: Promo foto: Promo

U Feričancima je direktor Feravina Ivan Ergović sa suradnicima, partnerima i prijateljima simbolično obrezao nekoliko trsova, okitio ih kobasicama i zalio lanjskim vinom kako bi godina bila što plodnija. Tom se prilikom službeno predstavio i novi glavni enolog Feravina Marijan Knežević koji je 1. siječnja došao iz Belja. Vincekovo, Vincelovo, Vinceška, Vinceca, Vinceta, Vincovo ili jednostavno Vince pada na 22. siječnja i na taj dan širom kontinentalne Hrvatske tom lijepom veselicom počinje nova vinogradarska godina

Našim vinarima treba dobra godina jer je 2014. bila, u najmanju ruku, teška, a lanjska berba je, unatoč prvotnim najavama, bila pristojna, no ne može se ubrojiti u velike. Ako je u 10 godina šest berbi prosječnih, a po dvije su dobre i loše, možda će nas 2016. razveseliti.

U svakom slučaju, nadamo se da ste dostojno obilježili ovaj blagdan vina, živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.