gastro postao
Kombinacija bijele čokolade i kave je idealna za lagane slastice
Sastojci:
Tijesto:
165 g maslaca, na sobnoj temperaturi
90 g šećera u prahu
1 veliki žumanjak
240 g glatkog brašna
35 g kakaa u prahu
Nadjev:
550 ml slatkog vrhnja
200 g Nestlé Dessert bijele čokolade za kuhanje
1 žlica fino mljevenih zrna kave
2 žlice likera od kave ili ruma
1 1/2 listića želatine
Priprema:
- Za nadjev, razlomiti čokoladu na komadiće i posipati je mljevenom kavom.
- Zagrijati 250 ml vrhnja do vrenja i preliti čokoladu i kavu vrućim vrhnjem i ostaviti 1 min, a zatim pjenjačom dobro izmiješati u glatku kremu. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći u hladnjaku.
- Za tijesto, u mikseru izmiksati maslac i šećer u prahu, zatim dodati žumanjak i dobro izmiješati; dodati prosijano brašno i kakao u prahu i miješati samo dok se tijesto ne poveže.
- Oblikovati disk od tijesta i zamotati u plastičnu foliju te ostaviti da se tijesto stisne u hladnjaku, oko sat vremena.
- Između dva komada plastične folije razvaljati tijesto na tanko, da se dobije relativno pravilan krug promjera 35 cm; obložiti tijestom kalup za pitu (ostaviti malo tijesta da prelazi preko rubova kalupa, u slučaju da se tijesto stisne tokom pečenja) te izbosti tijesto vilicom kako se ne bi napuhnulo.
- Tijesto peći na 165°C oko 20-30 min, sve dok ne izgleda pečeno i suho; nakon toga ostaviti da se ohladi te oštrim nožem odrezati višak tijesta po rubovima kalupa.
- Namočiti želatinu u hladnoj vodi da omekša, oko 5 min.
- Procijediti smjesu od bijele čokolade i kave kroz fino sito i mikserom istući tu smjesu s ostatkom slatkog vrhnja, da se dobije mekani šlag.
- U malom lončiću, zagrijati liker od kave ili rum, maknuti s vatre i rastopiti ocijeđenu želatinu, pazeći da želatina ne zavrije; ulijati želatinu u nadjev, miksajući.
- Nadjev ulijati u pečeno tijesto u kalupu i izravnati vrh; ostaviti u hladnjaku na 2 sata da se smjesa stisne prije posluživanja.
Recept pripremila: Ana Ugarković