30. ožujka 2015.

Tarte od bijele čokolade i kave

Tarte od kave
foto: Nestlé
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinacija bijele čokolade i kave je idealna za lagane slastice

Sastojci:

Tijesto:

165 g maslaca, na sobnoj temperaturi

90 g šećera u prahu

1 veliki žumanjak

240 g glatkog brašna

35 g kakaa u prahu

Nadjev:

550 ml slatkog vrhnja

200 g Nestlé Dessert bijele čokolade za kuhanje

1 žlica fino mljevenih zrna kave

2 žlice likera od kave ili ruma

1 1/2 listića želatine

Priprema:

  1. Za nadjev, razlomiti čokoladu na komadiće i posipati je mljevenom kavom.
  2. Zagrijati 250 ml vrhnja do vrenja i preliti čokoladu i kavu vrućim vrhnjem i ostaviti 1 min, a zatim pjenjačom dobro izmiješati u glatku kremu. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći u hladnjaku.
  3. Za tijesto, u mikseru izmiksati maslac i šećer u prahu, zatim dodati žumanjak i dobro izmiješati; dodati prosijano brašno i kakao u prahu i miješati samo dok se tijesto ne poveže.
  4. Oblikovati disk od tijesta i zamotati u plastičnu foliju te ostaviti da se tijesto stisne u hladnjaku, oko sat vremena.
  5. Između dva komada plastične folije razvaljati tijesto na tanko, da se dobije relativno pravilan krug promjera 35 cm; obložiti tijestom kalup za pitu (ostaviti malo tijesta da prelazi preko rubova kalupa, u slučaju da se tijesto stisne tokom pečenja) te izbosti tijesto vilicom kako se ne bi napuhnulo.
  6. Tijesto peći na 165°C oko 20-30 min, sve dok ne izgleda pečeno i suho; nakon toga ostaviti da se ohladi te oštrim nožem odrezati višak tijesta po rubovima kalupa.
  7. Namočiti želatinu u hladnoj vodi da omekša, oko 5 min.
  8. Procijediti smjesu od bijele čokolade i kave kroz fino sito i mikserom istući tu smjesu s ostatkom slatkog vrhnja, da se dobije mekani šlag.
  9. U malom lončiću, zagrijati liker od kave ili rum, maknuti s vatre i rastopiti ocijeđenu želatinu, pazeći da želatina ne zavrije; ulijati želatinu u nadjev, miksajući.
  10. Nadjev ulijati u pečeno tijesto u kalupu i izravnati vrh; ostaviti u hladnjaku na 2 sata da se smjesa stisne prije posluživanja.

Recept pripremila: Ana Ugarković

Nestle | Author: Nestlé foto: Nestlé
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.