1. Palačinke sa špinatom i ricottom
Ove izdašne palačinke predstavljaju ukusan obrok koji stoji uz bok lazanjama ili cannellonima punjenim špinatom i ricottom.
Sastojci:
- 4 žlice brašna
- 1 jaje
- ½ žlice maslinovog ulja
- 1,5 dl mlijeka
- 100 g svježeg špinata
- 3 žlice pinjola
- 2/3 šalice ricotte
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 štapić celera, sitno narezan
- Priprema:
U posudu sipati brašno i napraviti udubinu u sredini, u koju se stavi razmućeno jaje. Dobro izmiješati brašno i jaje u jednoličnu smjesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmiješati, pa postepeno ulijevati
mlijeko. Ostaviti da kratko odstoji. Oprani špinat narezan na trakice umiješati u smjesu za palačinke. Na manjoj nauljenoj zagrijanoj tavi ispeći palačinke tako da se jedna kutlača smjese ravnomjerno izlije na tavu i zagrijava dok ne porumeni, nakon čega se okrene na drugu stranu i postupak se ponovi. Na suhoj tavi kratko prepeći pinjole da porumene. U zdjeli pomiješati ricottu i parmezan, pa dodati pinjole i celer. Smjesu sa ricottom ravnomjerno premazati po palačinkama i zamotati. Punjene palačinke smjestiti u vatrostalnu zdjelu, pokriti folijom i peći 15 min u pećnici na 190 stupnjeva.
2. Palačinke s pestom
Da se palačinke mogu savršeno sljubiti i s aromatičnim biljem pokazuje i ovaj recept zapečenih palačinki s umakom pesto genovese.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 šalice brašna
- 3 šalice mlijeka
- 2 jaja
- žličica šećera
- malo soli
- ulje, dvije trećine šalice
- listići svježeg bosiljka
- 6 režnjeva češnjaka
- 3 žlice ribanog sira Pecorino
- 3 žlice ribanog parmezana
- 1 šalica maslinovog ulja
- trećina šalice pinjola
- 1 vrhnje za kuhanje (2 dl)
Priprema:
1. Napravite i ispecite palačinke prema sljedećim uputama; u mlijeko umiksajte jaja, brašno, šećer i malo soli. Na tavi zagrijte žlicu ulja, pa ga kada se ugrije odlijte tako da tava bude samo zamašćena. Grabilicom od oko 1 dl razlijte smjesu po tavi. Pustite da se zapeče, provjerite zadižući nožem, pa okrenite i još malo zapecite s druge strane. Od ove količine može se napraviti oko 15 palačinka.
2. Napravite pesto prema sljedećim uputama; operite i osušite listiće bosiljka. Pomiješajte sir, ulje, pinjole, bosiljak i češnjak i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Premažite svaku palačinku pestom i presavijte u trokut kao maramicu. U tavu u kojoj ste pekli palačinke ulijte vrhnje za kuhanje da prekrije dno, pričekajte da prokuha i poslažite presavinute palačinke u krug po dnu tave. Pustite da kratko krčka, pospite ribanim parmezanom i poslužite toplo. Ponovite postupak dok ne potrošite sve palačinke.
3. Blini
Blini su male palačinke napravljene od heljdinog brašna koje potječu iz Rusije. Tipično se serviraju s kiselim vrhnjem i kavijarom ili dimljenim lososom te se često služe kao figer food hrana na sofisticiranim zabavama.
Recept: Blini sa lososom i krem sirom
4. Pohane palačinke sa šunkom i sirom
Iako ima dosta posla oko pripreme ove tradicionalne delicije pohane su palačinke jednostavno obožavane. Izvana su hrskave, dok su iznutra mekane i sočne. Mogu se pripremiti sa šunkom ili od ostataka pečene piletine.
Sastojci za nadjev:
- 200 g šunke
- 200 g sira
Sastojci za smjesu za paniranje:
- brašno
- 2 jaja
- krušne mrvice
Priprema:
Pripremite klasične palačinke. Na svaku palačinku stavite krišku šunke i krišku sira. Palačinku zamotajte kao sarmu tako da krajeve zataknete u nju. Tako zamotane palačinke uvaljajte u brašno zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice. Pržite ih u dubokom ulju i okrećite ih kako bi dobile lijepu zlatnu boju. Gotove palačinke stavite na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužite uz umak po želji.
5. Palačinke s gljivama
Palačinke s gljivama predstavljaju malo drugačiji omlet. Osim šampinjonima i bukovačama, u sezoni gljiva ove palačinke možete napuniti i vrganjima, crnim trubačama ili lisičkama.
Recept: Zapečene palačinke sa šampinjonima
6. Palačinke s paprikom
Palačinke s paprikom su konkretan i hranjiv obrok. Kao što se vidi iz ovog recepta flambiranje nije rezervirano samo sa slatke palačinke nego čak i za one punjene piletinom i paprikom.
Recept: Palačinke s paprikom
7. Zelene rolice
Zelena boja koja potječe od blitve je u ovom receptu prikrila identitet palačinki. Ove su rolice ukusne i odlična ideja za ponuditi gostima.
Recept: Zelene rolice
8. Palačinke s puretinom
Blago pikantne, ove palačinke idealan su lagani obrok.
Recept: Ljetne palačinke s puretinom
9. Palačinke od kukuruznog brašna
Ljuta papričica u ovim palačinkama je neočekivani okus koji daje idealnu protutežu slatkoći kukuruzne krupice i kukuruza.
Sastojci:
- 1 i ¼ šalice brašna
- 3/4 šalice kukuruznog brašna
- ¾ žličice mljevenog kumina
- ½ žličice soli
- 2 šalice mlijeka
- 3 velika jaja
- 2 žlice maslaca, otopljenog
Za punjenje
- 3 i 1/3 šalice posnog sira
- 170 g šunke
- 1 veliko jaje
- ½ žličice soli
- ½ žličice mljevenog papra
- Čili papričica
Za preljev
- 3 žlice maslaca
- Mladi luk, 6 komada, sitno narezan i odvojen bijeli dio od zelenog
- 2 šalice kukuruza
- ½ žličice soli
- ¼ žličice papra
Brašno, kukuruzno brašno, kumin, sol, mlijeko, jaja i 2 žlice maslaca izmiksajte u blenderu. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta. Ispecite palačinke. Iz ove količine nastaje 11 palačinki. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite maslacem posudu za pečenje. Pomiješajte sir, šunku, jaje, sol, papar i čili papričicu. Nadjenite palačinke nadjevom, zamotajte ih i posložite u posudu za pečenje. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta. Prije serviranja pripremite preljev.
Otopite maslac i propirjajte bijeli dio mladog luka. Dodajte kukuruz, sol, papar i miješajte 2-3 minute. Dodajte zeleni dio mladog luka i pirjajte 1 minutu. Prelijte preljev preko gotovih palačinki.
10. Palačinke s curryjem i plodovima mora
Ovaj je recept stvoren za one koji vole isprobavati nove okuse i kombinacije.
Sastojci za punjenje:
- 250 g školjaka po želji
- 250 g fileta lososa
- 3 žlice maslaca
- 2 mrkve
- Sol
- Prstohvat šećera
- 2 žlice brašna
- 2 žlice curryja
- 1 šalica mlijeka
- Limunov sok
- 1 šalica smrznutog graška
- 1 žlica peršinovog lista
Sastojci za smjesu:
- 1 šalica brašna
- 1 žličica curryja
- ¼ žličice soli
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 2 velika jaja
- 1 žlica maslaca otopljenog
Priprema:
Kratko prokuhajte školjke i lososa. Ocijedite plodove mora i sačuvajte vodu u kojoj su se kuhali. U tavi otopite 1 žlicu maslaca, umiješajte nasjeckanu mrkvu i dodajte 2 žlice vode, sol, i šećer i prokuhajte mrkve prvo pokrivene na 2 minute, a zatim otkrivene još jednu minutu. Dodajte ih plodovima mora.
Otopite preostali maslac umiješajte brašno i napravite zapršku. Umiješajte curry i dodajte mlijeko miješajući. Kuhajte 5 minuta povremeno miješajući dok smjesa ne postane jako gusta. Dodajte limunov sok. Umiješajte morske plodove, mrkvu, grašak i peršinov list i razrijedite vodom u kojoj su
se kuhali morski plodovi. Ovo punjenje možete napraviti dan ranije i pohraniti u hladnjaku. Ispecite palačinke od tijesta u koji ste dodali curry. Ispecite 12 palačinki. Na svaku palačinku stavite 2 žlice punjenja i zamotajte palačinke u trokute. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite palačinke 10ak minuta.