23. studenoga 2015.

Top 10 recepata za slane palačinke

Palacinke slane
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Napunite palačinke i zapecite, jer najslađe su upravo slane palačinke.

1. Palačinke sa špinatom i ricottom

Ove izdašne palačinke predstavljaju ukusan obrok koji stoji uz bok lazanjama ili cannellonima punjenim špinatom i ricottom.

Sastojci:

  • 4 žlice brašna
  • 1 jaje
  • ½ žlice maslinovog ulja
  • 1,5 dl mlijeka
  • 100 g svježeg špinata
  • 3 žlice pinjola
  • 2/3 šalice ricotte
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1 štapić celera, sitno narezan
  • Priprema:

U posudu sipati brašno i napraviti udubinu u sredini, u koju se stavi razmućeno jaje. Dobro izmiješati brašno i jaje u jednoličnu smjesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmiješati, pa postepeno ulijevati
mlijeko. Ostaviti da kratko odstoji. Oprani špinat narezan na trakice umiješati u smjesu za palačinke. Na manjoj nauljenoj zagrijanoj tavi ispeći palačinke tako da se jedna kutlača smjese ravnomjerno izlije na tavu i zagrijava dok ne porumeni, nakon čega se okrene na drugu stranu i postupak se ponovi. Na suhoj tavi kratko prepeći pinjole da porumene. U zdjeli pomiješati ricottu i parmezan, pa dodati pinjole i celer. Smjesu sa ricottom ravnomjerno premazati po palačinkama i zamotati. Punjene palačinke smjestiti u vatrostalnu zdjelu, pokriti folijom i peći 15 min u pećnici na 190 stupnjeva.

2. Palačinke s pestom

Da se palačinke mogu savršeno sljubiti i s aromatičnim biljem pokazuje i ovaj recept zapečenih palačinki s umakom pesto genovese.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 šalice brašna
  • 3 šalice mlijeka
  • 2 jaja
  • žličica šećera
  • malo soli
  • ulje, dvije trećine šalice
  • listići svježeg bosiljka
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 3 žlice ribanog sira Pecorino
  • 3 žlice ribanog parmezana
  • 1 šalica maslinovog ulja
  • trećina šalice pinjola
  • 1 vrhnje za kuhanje (2 dl)

Priprema:
1. Napravite i ispecite palačinke prema sljedećim uputama; u mlijeko umiksajte jaja, brašno, šećer i malo soli. Na tavi zagrijte žlicu ulja, pa ga kada se ugrije odlijte tako da tava bude samo zamašćena. Grabilicom od oko 1 dl razlijte smjesu po tavi. Pustite da se zapeče, provjerite zadižući nožem, pa okrenite i još malo zapecite s druge strane. Od ove količine može se napraviti oko 15 palačinka.
2. Napravite pesto prema sljedećim uputama; operite i osušite listiće bosiljka. Pomiješajte sir, ulje, pinjole, bosiljak i češnjak i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Premažite svaku palačinku pestom i presavijte u trokut kao maramicu. U tavu u kojoj ste pekli palačinke ulijte vrhnje za kuhanje da prekrije dno, pričekajte da prokuha i poslažite presavinute palačinke u krug po dnu tave. Pustite da kratko krčka, pospite ribanim parmezanom i poslužite toplo. Ponovite postupak dok ne potrošite sve palačinke.

3. Blini

Blini su male palačinke napravljene od heljdinog brašna koje potječu iz Rusije. Tipično se serviraju s kiselim vrhnjem i kavijarom ili dimljenim lososom te se često služe kao figer food hrana na sofisticiranim zabavama.

Recept: Blini sa lososom i krem sirom

4. Pohane palačinke sa šunkom i sirom

Iako ima dosta posla oko pripreme ove tradicionalne delicije pohane su palačinke jednostavno obožavane. Izvana su hrskave, dok su iznutra mekane i sočne. Mogu se pripremiti sa šunkom ili od ostataka pečene piletine.

Sastojci za nadjev:

  • 200 g šunke
  • 200 g sira

Sastojci za smjesu za paniranje:

  • brašno
  • 2 jaja
  • krušne mrvice

Priprema:

Pripremite klasične palačinke. Na svaku palačinku stavite krišku šunke i krišku sira. Palačinku zamotajte kao sarmu tako da krajeve zataknete u nju. Tako zamotane palačinke uvaljajte u brašno zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice. Pržite ih u dubokom ulju i okrećite ih kako bi dobile lijepu zlatnu boju. Gotove palačinke stavite na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužite uz umak po želji.
 

5. Palačinke s gljivama

Palačinke s gljivama predstavljaju malo drugačiji omlet. Osim šampinjonima i bukovačama, u sezoni gljiva ove palačinke možete napuniti i vrganjima, crnim trubačama ili lisičkama.

Recept: Zapečene palačinke sa šampinjonima

6. Palačinke s paprikom

Palačinke s paprikom su konkretan i hranjiv obrok. Kao što se vidi iz ovog recepta flambiranje nije rezervirano samo sa slatke palačinke nego čak i za one punjene piletinom i paprikom.

Recept: Palačinke s paprikom

7. Zelene rolice

Zelena boja koja potječe od blitve je u ovom receptu prikrila identitet palačinki. Ove su rolice ukusne i odlična ideja za ponuditi gostima.

Recept: Zelene rolice

8. Palačinke s puretinom

Blago pikantne, ove palačinke idealan su lagani obrok.

Recept: Ljetne palačinke s puretinom

9. Palačinke od kukuruznog brašna

Ljuta papričica u ovim palačinkama je neočekivani okus koji daje idealnu protutežu slatkoći kukuruzne krupice i kukuruza.

Sastojci:

  • 1 i ¼ šalice brašna
  • 3/4 šalice kukuruznog brašna
  • ¾ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice soli
  • 2 šalice mlijeka
  • 3 velika jaja
  • 2 žlice maslaca, otopljenog

Za punjenje

  • 3 i 1/3 šalice posnog sira
  • 170 g šunke
  • 1 veliko jaje
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice mljevenog papra
  • Čili papričica

Za preljev

  • 3 žlice maslaca
  • Mladi luk, 6 komada, sitno narezan i odvojen bijeli dio od zelenog
  • 2 šalice kukuruza
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice papra

Brašno, kukuruzno brašno, kumin, sol, mlijeko, jaja i 2 žlice maslaca izmiksajte u blenderu. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta. Ispecite palačinke. Iz ove količine nastaje 11 palačinki. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite maslacem posudu za pečenje. Pomiješajte sir, šunku, jaje, sol, papar i čili papričicu. Nadjenite palačinke nadjevom, zamotajte ih i posložite u posudu za pečenje. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta. Prije serviranja pripremite preljev.
Otopite maslac i propirjajte bijeli dio mladog luka. Dodajte kukuruz, sol, papar i miješajte 2-3 minute. Dodajte zeleni dio mladog luka i pirjajte 1 minutu. Prelijte preljev preko gotovih palačinki.
 

10. Palačinke s curryjem i plodovima mora

Ovaj je recept stvoren za one koji vole isprobavati nove okuse i kombinacije.

Sastojci za punjenje:

  • 250 g školjaka po želji
  • 250 g fileta lososa
  • 3 žlice maslaca
  • 2 mrkve
  • Sol
  • Prstohvat šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice curryja
  • 1 šalica mlijeka
  • Limunov sok
  • 1 šalica smrznutog graška
  • 1 žlica peršinovog lista

Sastojci za smjesu:

  • 1 šalica brašna
  • 1 žličica curryja
  • ¼ žličice soli
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 2 velika jaja
  • 1 žlica maslaca otopljenog

Priprema:

Kratko prokuhajte školjke i lososa. Ocijedite plodove mora i sačuvajte vodu u kojoj su se kuhali. U tavi otopite 1 žlicu maslaca, umiješajte nasjeckanu mrkvu i dodajte 2 žlice vode, sol, i šećer i prokuhajte mrkve prvo pokrivene na 2 minute, a zatim otkrivene još jednu minutu. Dodajte ih plodovima mora.
Otopite preostali maslac umiješajte brašno i napravite zapršku. Umiješajte curry i dodajte mlijeko miješajući. Kuhajte 5 minuta povremeno miješajući dok smjesa ne postane jako gusta. Dodajte limunov sok. Umiješajte morske plodove, mrkvu, grašak i peršinov list i razrijedite vodom u kojoj su
se kuhali morski plodovi. Ovo punjenje možete napraviti dan ranije i pohraniti u hladnjaku. Ispecite palačinke od tijesta u koji ste dodali curry. Ispecite 12 palačinki. Na svaku palačinku stavite 2 žlice punjenja i zamotajte palačinke u trokute. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite palačinke 10ak minuta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.