Prhka torta od lješnjaka
Sastojci:
Beze kore:
6 bjelanjaka
250 g šećera
prstohvat soli
150 g mljevenih lješnjaka
Krema:
6 žumanjaka
5 žlica šećera
80 g crne čokolade
50 g maslaca
150 g lješnjaka
5 dl slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
1. Za beze kore bjelanjke i šećer izmiskajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte lješnjake.
2. Rasporedite smjesu na dva dijela na masni papir za pečenje i pecite sat vremena na 100°C.
3. Pomiješajte žumanjke i šećer te ih pjenasto umutite, a potom dodajte ostale sastojke. Skuhajte kremu i u nju dodajte čokoladu pa miješajte da se rastopi. Stavite kremu na hlađenje oko dva sata.
4. Nakon što se krema ohladila, dodajte dobro tučeni maslac, slatko vrhnje za šlag i lješnjake (dio lješnjaka sitno nasjeckajte).
5. Podijelite kremu na dva dijela. Uzmite prvu koru te je namažite polovicom kreme, preklopite drugom korom i premažite ostatkom kreme. Prema želji, tortu možete ukrasiti cijelim lješnjacima, a gornju beze koru izrežite na kriške namašćenim nožem za dekoraciju.
Dobar tek!