Mirjana kao trostruka državna prvakinja suvereno vlada na tronu hrvatskog slastičarstva, a mi smo ju zamolili da nam preporuči desert kojim ćemo impresionirati najbliže. Mirjana se odlučila za slasticu koja se sastoji od tri različita deserta a koju je nazvala Jelly kamilica, Munchmallow s javorovim sirupom i Devil marcipan blok. "Ovaj desert ima vrlo snažne i bogate okuse. Blaga kamilica miješa se sa sjemenkama preprženog sezama te na kraju dolazi marcipan kod kojeg svakim novim zalogajem osjećate snažan okus i miris marcipana i anisa, uz lagano peckanje svježe mljevenog papra", istaknula je Mirjana prije nego što nam je dala recept i uputu za izradu ove trostruke slastice.
Jelly kamilica
Sastojci:
- 0,5 l čaja kamilice
- 80 g smeđeg šećera
- 100 g želatine
- korica limuna
- svježa menta
Postupak:
- Na laganoj vatri kuhajte procijeđeni čaj sa šećerom i limunom.
- Želatinu namočite u hladnoj vodi da nabubri.
- Maknite sa strane kamilicu i dodajte ocijeđenu želatinu.
- Ulijte u smrznute čaše sloj čaja pa nekoliko listića mente.
Munchmallow s javorovim sirupom
Sastojci:
- 20 g želatine
- 1 dcl javorovog sirupa
- 80 g šećera
- 2 dcl vode
- 50 g sezama
Postupak:
- Želatinu namočite u 1,5 dcl hladne vode i ostavite da nabubri.
- Ostatak vode kuhajte s javorovim sirupom i šećerom. Kada zavrije maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte s mikserom dok se smjesa ne udvostruči.
- Izlijte u tanku tepsiju koju ste ranije obložili s plastičnom folijom.
- Ohladite te režite u razne oblike i uvaljajte u sezam kojeg ste kratko prepržili na tavici.
Devil marcipan blok
Sastojci:
- 500 g marcipana
- 10 g šarenog mljevenog papra
- 100 g kakaa
- 2 cl likera od anisa
Postupak:
- Marcipan podijelite u dva dijela. U dio u kojeg ste dodali kakao dodajte mljeveni papar i liker.
- Valjajte marcipan i slažite tanke slojeve bijelog pa crnog marcipana.
- Dekorirajte po želji s voćem.