22. ožujka 2013.

Tri deserta, jedna senzacija

mirjana spoljar - kolac izazov.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
U hotelu Esplanade posjetili smo Mirjanu Špoljar, glavnu i odgovornu za sve divne slastice koje možete kušati u luksuznom restoranu Zinfandel's, Le Bistrou ili putem Esplanade cateringa.

Mirjana kao trostruka državna prvakinja suvereno vlada na tronu hrvatskog slastičarstva, a mi smo ju zamolili da nam preporuči desert kojim ćemo impresionirati najbliže. Mirjana se odlučila za slasticu koja se sastoji od tri različita deserta a koju je nazvala Jelly kamilica, Munchmallow s javorovim sirupom i Devil marcipan blok"Ovaj desert ima vrlo snažne i bogate okuse. Blaga kamilica miješa se sa sjemenkama preprženog sezama te na kraju dolazi marcipan kod kojeg svakim novim zalogajem osjećate snažan okus i miris marcipana i anisa, uz lagano peckanje svježe mljevenog papra", istaknula je Mirjana prije nego što nam je dala recept i uputu za izradu ove trostruke slastice.

Jelly kamilica

Sastojci:

  • 0,5 l čaja kamilice
  • 80 g smeđeg šećera
  • 100 g želatine
  • korica limuna
  • svježa menta

Postupak:

  1. Na laganoj vatri kuhajte procijeđeni čaj sa šećerom i limunom.
  2. Želatinu namočite u hladnoj vodi da nabubri.
  3. Maknite sa strane kamilicu i dodajte ocijeđenu želatinu.
  4. Ulijte u smrznute čaše sloj čaja pa nekoliko listića mente.

Munchmallow s javorovim sirupom

Sastojci:

  • 20 g želatine
  • 1 dcl javorovog sirupa
  • 80 g šećera
  • 2 dcl vode
  • 50 g sezama

Postupak:

  1. Želatinu namočite u 1,5 dcl hladne vode i ostavite da nabubri.
  2. Ostatak vode kuhajte s javorovim sirupom i šećerom. Kada zavrije maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte s mikserom dok se smjesa ne udvostruči.
  3. Izlijte u tanku tepsiju koju ste ranije obložili s plastičnom folijom.
  4. Ohladite te režite u razne oblike i uvaljajte u sezam kojeg ste kratko prepržili na tavici.

Devil marcipan blok

Sastojci:

  • 500 g marcipana
  • 10 g šarenog mljevenog papra
  • 100 g kakaa
  • 2 cl likera od anisa

Postupak:

  1. Marcipan podijelite u dva dijela. U dio u kojeg ste dodali kakao dodajte mljeveni papar i liker.
  2. Valjajte marcipan i slažite tanke slojeve bijelog pa crnog marcipana.
  3. Dekorirajte po želji s voćem.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.