18. srpnja 2014.

'U sladoledu i ljubavi, sve je dopušteno'

orijent glavna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Vlasnice zagrebačkog Orijenta kažu da je tajna u prirodnim sastojcima iz kojih izvlače najviše okusa.

La vie en rose, Elvis, Dubrovačka trilogija, Fred & Ginger, Creme de cassis ili Mozart samo su neki od naziva sladoleda kojima slastičarnica Orijent zavodi Zagrepčane. Dodaci poput maslina ili kandiranog voća razlog su zašto mnogi redovito posjećuju ovu kultnu slastičarnicu. Sladoled izrađuju po stogodišnjoj recepturi, a tijekom pripreme gotovo ga karameliziraju pa postaje gust kao puding.

No, vlasnice Orijenta kažu da sladoled poput onog iz njihove slasne radionice možete pripremiti i bez aparata kod kuće. "Štos je u tome da sladoled morate stalno hladiti i dobro miješati da se ne stvore kristalići nego da bude kremast. I, naravno, morate koristiti kvalitetne sastojke i svježa jaja", savjetuju sestre Ildeza Martelanc i Šeherezada Sučević, vlasnice slastičarnice. U svojim desertima koriste prirodne sastojke kako bi iz njih izvukle najviše okusa.

"Šećer je teško zamijeniti. Natren se zamrzava, dok stevija traži više masnoća ili alkohola, a tako ne možemo dobiti kvalitetu koju želimo", objašnjava Šeherezada. Zanimljive nazive sladoleda i kolača duguju i svojim posjetiteljima na Facebooku. Svaki put kad osmisle neku novu slasticu, njihovi obožavatelji odlučuju kako će se zvati. "Imamo odličnu komunikaciju na Facebooku. Ljudima dajemo smjernice što se tiče sastojaka pa nam daju prijedloge. Najbolje nagrađujemo", govori Ildeza.

A svaki naziv sladoleda krije i sastojke. U Mozartu se skriva marcipan, u Creme de cassisu ukusna čokolada i liker od crnog ribiza, u La vie en rose je ružina vodica, a u Dubrovačkoj trilogiji kandirana naranča, maslina i bademi. "U sladoledu i ljubavi sve je dopušteno. Možete staviti cvjetiće lavande, ružinu vodicu, komadiće čokolade, prepržene orašaste plodove, kandirano voće, đumbir, smokve u prošeku s maslinovim uljem ili brusnice", govori Šeherezada. No čuvajte se preljeva, posebno čokoladnih, da ne bi preuzeli ili maskirali okus samog sladoleda, upozoravaju vlasnice.

Slasni preljevi od jagoda, kikirikija ili čokolade ukrašeni mrvicama kokosa, badema ili mljevenih lješnjaka najčešća su kruna sladolednih kupova. No s njima treba postupati oprezno, smatra Šeherezada Sučević. "Ne ide na svaki sladoled preljev od čokolade. Osobno ne volim stavljati preljev jer je sve što treba već u samom sladoledu", objašnjavaju vlasnice slastičarnice Orijent. Kolači i sladoledi trebaju "pričati" o tome što je unutra. Ako ima jagoda, stavite jagode, smatraju vlasnice.

Kremasti sladoled od vanilije

Sastojci:
500 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
170 g šećera
2 jaja
4 žutanjka
Mahuna vanilije

Priprema:
1. Dva jaja, četiri žutanjka i šećer dobro umutite dok ne posvijetle.
2. U mlijeko uronite po dužini prerezanu mahunu vanilije i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri.
3. Maknite s vatre i u mlijeko dodajte slatko vrhnje te vratite na vatru.
4. Kad ponovno zavrije, smjesu ulijte u umućenu smjesu s jajima neprestano miješajući.
5. Vratite na vatru i kuhajte još pet minuta. Stalno miješajte pazeći da se ne stvore grudice. Ako se stvore grudice, smjesu obavezno procijedite.
6. Izvadite mahunu vanilije i ulijte sladoled u aparat za izradu. Ako ga nemate, sladoled stavite u duboko zamrzavanje i svakih pola sata čvrsto promiješajte.
7. Izvadite sladoled 15 minuta prije serviranja i promiješajte.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.