04. studenoga 2016.

Umjetnost crtanja na kavi: Latte art throwdown

Kava
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
U subotu, 5.11.2016., od 16h, dođite i pogledajte natjecanje bariste i svih entuzijasta koji vole kavu.

Latte art throwdown je opušteno i zabavno natjecanje, popraćeno glasnom glazbom i druženjem uz pivo, te je bit događaja u zabavi, jer nema pritiska oko toga tko će pobijediti.

Latte art je izlijevanje pravilno zagrijanog mlijeka u kavu te na kraju izlijevanja, na površini kave nastaje lijepi oblik, poput srca, tulipana, rozete ili labuda. Na ovaj način bariste „ispuštaju paru" preko svog posla ili hobija, pa se to čini kao teambuilding svih barista iz države ili regije, ovisno o proporciji natjecanja.

Pravila natjecanja su jako jednostavna, jer zapravo pisanih pravila nema. Natjecanje je subjektivnog karaktera, gdje tri suca striktno subjektivno ocjenjuju latte art svakog bariste. Bariste izvlače iz kape, vreće ili čarape ili pak vrte „kolo sreće" te tako dobivaju zadani motiv i natječu se jedan na jedan.

Kava duga | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

Onaj tko ljepše „nacrta" zadani motiv je pobjednik i prolazi u sljedeći krug natjecanja.

Latte art throwdown ima prijavljena 32 barista.

Finalisti će se boriti za pobjedu „crtajući" tri motiva, a onaj koji dobije više bodova za sva tri motiva, osvojio je natjecanje čija je prva nagrada espresso aparat!

Sve u svemu, Latte art throwdown je osmišljeno kao jako zabavno iskustvo vrijedno pažnje svakog bariste te oni koji nisu prošli takvo iskustvo, obavezno trebaju doći barem gledati, ukoliko ne žele već izravno sudjelovati.

Lokacija odžavanja je Eliscaffe 2, Ilica 65, u organizaciji Lively Roasters Co & Eliscaffe, dviju tvrtki koje rade u sinergiji, a specijaliziranih u prženju i distribuciji specialty coffee kava najzahtjevnijim vlasnicima cafe barova. Lively Roasters Co, na čelu s Markom Brajkovićem, jednim od najvećih stručnjaka u coffee busines-u, i Oliverom Oljicom – lanjskim latte art prvakom - u svega godinu dana na tržište su odlično pozicionirali specialty coffee čiji su ponizni ljubitelji i ponosni predstavnici.

Vlasnik kultnog Eliscaffe-a, Nik Orosi, četvrostruki je Hrvatski barista prvak, world barista choice 2009.g. u Kopenhagenu, te jedan od najboljih microroastera u regiji, javljaju na portalu In Bar.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.