09. studenoga 2016.

Veliki vinski praznik! Mi znamo gdje ići na Martinje!

martinje-u-zagrebu.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Svake se godine širom naše zemlje obilježava veliki vinski i vinarski praznik - Dan Svetog Martina, od milja - Martinje. Predlažemo vam par lokacija na kojima ćete se sigurno sjajno proveseliti!

Martinje je vrijeme godine kad se svi na dan-dva opuštamo uz dobru hranu i pokoju kapljicu. Kako se ta dva dana ne bi pretvorila u još dva s mamurlukom, savjetujemo vam da naše prijedloge prihvatite mudro i savjesno i svakako obezbjedite siguran prijevoz kući!

Vinarija Kutjevo ovom prilikom, kao i svake godine, radi tipičnu slavonsku proslavu ovog blagdana, na kojoj će se uz kušanje mladih i ozbiljnih vina okretati jako puno plodova tora.

Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta, popraćena bogatom trpezom. Vinari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na tzv. središnjoj ceremoniji krštenja mošta upriličenoj za puk, koja se odvija na gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina članova Vinogradarske zaduge, punktova Daruvarske vinske ceste i gasto ponuda, održava se ceremonijal „krštenja mošta“ u šaljivom tonu i nastup gostujućih i domaćih kulturno-umjetničkih društava. Sve će se to odigravati 12. studenog.

Biodinamičko EKO imanje BOLFAN slavi cijeli vikend! 12. i 13. studeni 2016. nude sljedeći menu:
- Kisela juha sa vrganjima, korjenastim povrćem i ječmenom kašom
- Pečena guska, domaće ćurke, špikano svinjsko pečenje – restani krumpir, kiselo zelje, mlinci
- Bučnica sa domaćim sirom OPG Pikija i čipsom od jabuka!

Francuski i vino | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Sjajno, zar ne! 

"Nakon odličnog Oktoberfesta vrijeme je da ovogodišnji mošt pretvorimo u mlado vino, stoga Vas pozivamo na ceremoniju i proslavu Martinja u Capronca Pub! Ove godine točimo najbolja podravska vina vinarije Kostanjevec koja uvodimo u našu stalnu ponudu, a naše atraktivne hostese dijelit će mlado vino dobrodošlice!" riječi su ljudi iz mladog puba Capronca u Koprivnici. A imaju i sjajno češko točeno pivo Bratčice, dakle...

No, nije u Hrvatskoj sve, Martinovanje se slavi i u Sloveniji! "Pozivamo vas, da nam se pridružite na tradicionalnom 3. Martinovanju u Ljubljani i probate prve plodove iz naših vinograda! Slavili budemo u PETAK, 18.11.2016, od 17 sati pa na dalje na Dunajski cesti 125, Ljubljana!" Nije daleko....

Vino | Author: Promo foto: Promo

Nadaleko poznat restoran Bicko, kralj gableca i iznutrica kao i još puno toga, ove godine slavi dva dana, od čega je petak rezerviran za - umirovljenike. razveselite svoje najdraže, i pokupite ih u ponoć, kao što su oni nekada vas!

Martinje možete proslaviti i uz Mladu Frankovku Feravina i vruće pečene kestene. Mjesto susreta je zagrebačka Vinoteka Vintesa (Vlaška 63), 11. studenog u 17 sati. 

Za kraj, tu je i tradicionalno vinsko zezanje u gostioni Vinkl. Šefica kuhinje pripremila je najbolji zagorski finger food (kobase, sir, prezvuršt...) Ako ste za nešto konkretnije, možete birati između dva martinjska klasika - bunceka ili patke. Bit će tu i slatkog, a i mošta, u bačvici. Bute si ga sami potočili...

Uglavnom, nadamo se da smo vas izveli za vikend, uživajte!!!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.