21. srpnja 2014.

Voćni likeri

visnjevac.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Likeri imaju bogatu tradiciju pripreme i upotrebe, nerijetko i u medicinske svrhe, iako se danas najčešće piju u posebnim prilikama. Ovo slatko alkoholno piće obogaćeno je raznim aromama, osobito onima iz voća.

Uz malo truda vrlo je lako napraviti liker u kućnoj radinosti, a budući da na tržnicama trenutno vlada bogat izbor raznog voća, sada je pravo vrijeme da se upustite u tu avanturu. Liker je moguće napraviti od gotovo svakog voća, a osobito su pogodne marelice, borovnice, jagode, maline, limun, naranče, šljive te izuzetno cijenjenje višnje. Osnovni princip je očuvanje voća u alkoholu, najčešće rakiji , ali može poslužiti i votka . Za pripremu voćnog likera, potreban je i šećer (što je voće slađe stavlja se manje šećera) te po želji i razni začini.

Za početak, važno je odabrati svježe zdravo voće – zrelo i sočno. Što više voća stavite to će i rakija biti bogatija voćnim okusima. Voće treba oprati i dobro očistiti. U čistu steriliziranu staklenku, najbolje širokog grla, zatim stavite voće, šećer te sve prelijte rakijom. Dodajete li začine slobodno eksperimentirajte sa štapićima vanilije, cimeta, koricom naranče ili čak metvicom. Druga opcija je da u staklenku stavi te2/3 pripremljenog voća i izgnječite ga uz pomoć čiste kuhače. Zatim stavite šećer, prelijete sastojke alkoholom i dodate preostale komadiće cijelog voća.

Staklenku prekrijte i ostavite na hladnom, tamnom mjestu barem 4 tjedna, a ako želite jači voćni okus i dulje. Dobiveni liker zatim procijedite kroz sterilne gaze i ulijevajte u željene boce. Za ljepši vizualni dojam možete u liker staviti i nekoliko cijelih voćki. Boce dobro zatvorite.

Višnjevac – kralj voćnih likera
Liker od višnji, popularni višnjevac, među najcjenjenijim je primjercima voćnih likera, a priprema je vrlo jednostavna. Dobro oprane i očišćene višnje slažete u staklenku na način da nižete red višanja, red šećera u omjeru 2:1. Za dodatne arome u sredinu stavite štapić vanilije i/ili koricu limuna. Prelijete rakijom – na 1 kg višanja ide oko 4-5 dcl rakije. Prekrijete staklenku i ostavite je na hladnom, tamnom mjestu otprilike četiri tjedna. Povremeno možete sve promiješati. Nakon toga procijedite liker , ulijete ga u bocu i počastite obitelj i prijatelje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.