17. lipnja 2015.

WOW-ice već četvrtu godinu pokazale što žene žele

WOW nagrada
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Akcija Što žene žele koju već četvrtu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW doživjela je finale u zagrebačkom restoranu Balon.

Izbor za WOW vina zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u 4 kategorije: bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Izbor u kojem elektroničkom poštom priliku ima glasovati 150 redovnih članica udruge WOW i četiristotinjak WOW simpatizerki odvija se prema autorskoj listi sommeliera, a ove je godine tu čast imao Mario Meštrović, sommelier dipl. HSK (Membre de L´association de la sommellerie internationale, Commissioner pour Zagreb) i voditelj restorana Mon ami u Velikoj Gorici.

U finale izbora ušla su tri bijela vina: Malvazija 2013., Kozlović; Pošip Intrada 2011., Krajančić i Chardonnay Premium sur lie 2011. , WOW članice, vinarke Jasne Antunović. Tri najbolje plasirana crvena su bila: Gran Teran 2009. , Coronica; Syrah 2010. Korlat, Badel 1862 i Cabernet Sauvignon-Merlot 2011., Boškinac. Odabrana su i dva roséa: Rosé, Tomaz 2013. i Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina, kao i dva slatka vina, Rajnski Rizling 2011., Bodren (Izborna berba prosušenih bobica) i Graševina, Ledeno vino 2009., Galić.

Sanja Muzaferija i Ljiljana Vinković | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

U posljednjoj, trećoj, fazi izbora - o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučivao je žiri na slijepom kušanju u vinoteci i wine-baru Bornstein, a u sastavu: Nevenka Škavić (3. Stupanj WSET), Martina Bek (2.stupanj WSET) i Barbara Županić (1.stupanj HSK), odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina.

Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele - pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju, što ove godine omogućuje Peugeot. Nakon što je 2012., Gianfranco Kozlović zahvaljujući malvaziji Santa Lucia putovao u Bordeaux, 2013. Saša Senjković je zahvaljujući ružičastoj Spoži putovao u Champagnu, a prošle godine trijumfirao Moreno Coronica svojim teranom i – otputovao u Barcelonu i Penedes, na dodjeli u zagrebačkom restoranu Balon, koju je vodila WOW-ica Ljiljana Vinković, a u nazočnosti pedesetak članica udruge i predstavnika medija, proglašeni su ovogodišnji laureati.

Članice udruge WOW | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

- U kategoriji ružičastih vina: Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina

- U kategoriji crvenog vina: Syrah 2010. Korlat , Badel 1862

- U kategoriji slatkog vina: Graševina, Ledeno vino 2009., Galić

- U kategoriji bijelog vina: Pošip Intrada,2011. korčulanskog vinara Luke Krajančića, koji je ujedno osvojio WOW Grand Prix.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.