19. rujna 2016.

Zaboravite voće: Stiže džem od slanine - najfinija stvar koju ćete probati

Džem od slanine
gastro postao gastro.24sata.hr
Prženi ili sirovi špek zamijenite džemom od slanine

Omiljeni miris svake kuhinje jedno je vrijeme bio proglašen neprijateljem našeg zdravlja, ali slanina se polako vraća naše stolove i sve više cijeni. Donosimo vam recept poznate Marthe Stewart za genijalni džem od slanine

Sastojci:

  • 700g slanine narezane poprečno na komade od 2cm
  • 2 šalice narezanog luka ljutike ili crvenog luka
  • 4 mala režnja narezanog češnjaka
  • 1 žličica čilija u prahu
  • pola žličice mljevenog đumbira
  • pola žličice gorušice
  • pola šalice bourbona ili viskija
  • malo javorovog sirupa
  • 100g smeđeg šećera
  • 100ml vinskog octa

 

Priprema:

  1. Stavite pola slanine na veliku tavu, pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobije smeđu boju. Povremeno promiješajte. Premjestite na papirnate ručnike i pustite da se osuši.
  2. Očistite tavu i ponovite postupak s ostatkom slanine. Maknite masnoću iz tave, ostavite jednu žlicu masnoće. Na masnoću dodajte ljutiku i češnjak, pržite oko pet minuta dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte čili u prahu, đumbir i gorušicu, pržite i miješajte oko 1 minute.
  4. Na jakoj vatri dodajte bourbon i javorov sirup dok ne prokuha i dobije smeđu boju. U tavu dodajte vinski ocat i smeđi šećer i vratite na vatru dok ne prokuha.
  5. Dodajte slaninu i smanjite vatru na najmanje. Kuhajte lagano oko 10 minuta, povremeno promiješajte dok se tekućina ne pretvori u gustu smjesu.
  6. Stavite smjesu u blender i miksajte. Stavite u hladnjak da se džem odmori najmanje jedan sat, a može stajati u hladnjaku do 4 tjedna. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.