gastro postao
Prženi ili sirovi špek zamijenite džemom od slanine
Omiljeni miris svake kuhinje jedno je vrijeme bio proglašen neprijateljem našeg zdravlja, ali slanina se polako vraća naše stolove i sve više cijeni. Donosimo vam recept poznate Marthe Stewart za genijalni džem od slanine
Sastojci:
- 700g slanine narezane poprečno na komade od 2cm
- 2 šalice narezanog luka ljutike ili crvenog luka
- 4 mala režnja narezanog češnjaka
- 1 žličica čilija u prahu
- pola žličice mljevenog đumbira
- pola žličice gorušice
- pola šalice bourbona ili viskija
- malo javorovog sirupa
- 100g smeđeg šećera
- 100ml vinskog octa
Priprema:
- Stavite pola slanine na veliku tavu, pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobije smeđu boju. Povremeno promiješajte. Premjestite na papirnate ručnike i pustite da se osuši.
- Očistite tavu i ponovite postupak s ostatkom slanine. Maknite masnoću iz tave, ostavite jednu žlicu masnoće. Na masnoću dodajte ljutiku i češnjak, pržite oko pet minuta dok ne postanu staklasti.
- Dodajte čili u prahu, đumbir i gorušicu, pržite i miješajte oko 1 minute.
- Na jakoj vatri dodajte bourbon i javorov sirup dok ne prokuha i dobije smeđu boju. U tavu dodajte vinski ocat i smeđi šećer i vratite na vatru dok ne prokuha.
- Dodajte slaninu i smanjite vatru na najmanje. Kuhajte lagano oko 10 minuta, povremeno promiješajte dok se tekućina ne pretvori u gustu smjesu.
- Stavite smjesu u blender i miksajte. Stavite u hladnjak da se džem odmori najmanje jedan sat, a može stajati u hladnjaku do 4 tjedna. Dobar tek!