Na drugoj u seriji bitaka hrvatskih Chefova koje se održavaju u bistrou Sherry’s Wines & Bites, borili su se sinoć Marko Alilović, koji je na mjesto novog glavnog Chefa Sherry’sa u Zagreb stigao iz uglednog Boškinca na Pagu i Ante Udovičić, glavni Chef splitskog restorana Paradigma koja ove srijede otvara svoju pop-up verziju u Zagrebu u Vlaškoj ulici.
![Ante i Mirko | Author: Jurica Kos](/media/img/b9/b0/dec34b9c805b61567359.jpeg)
Za ovu dvojicu mladih i talentiranih Chefova koji su se školovali po slavnim svjetskim kulinarskim institutima (Le Cordon Bleu, Paul Bocuse), mnogi tvrde da su među najtalentiranijim mladim Chefovima u Hrvatskoj. I znate što? Nisu lagali! Njihova su jela okusno duboko promišljena, a tehnički zahtjevna i sofisticirana. Evidentno različiti u stilu i izričaju, ova dva Chefa ostavljaju svoje misli, ljubav i dušu na svojim tanjurima, a njihovi oku neodoljivi tanjuri, oborili su goste Sherry’sa s nogu.
![Hrana | Author: Jurica Kos](/media/img/69/5b/a9ba0115083e518ba6e8.jpeg)
Kako je tekao dan dvoboja…
Nakon što su obavili šoping na Dolcu gdje je Marko kao Chef izazivač odabrao glavne sastojke za 4 jela s kojima se morao “snaći” i Ante, slijedila je intenzivna priprema i kuhanje koje kod ovih kuhara podrazumijeva najmodernije kuharske tehnike. Glavni sastojci koje je Marko odabrao za 4 jela bili su jaje, teleće brizle, carsko meso i mak. Od 16h počeli su stizati prvi gosti, a pravu rapsodiju za nepce doživjelo je čak 70-ak gostiju koji su do ponoći prošli kroz Sherry’s i davali ocjene jelima koja su izlazila pred njih.
![Hrana 2 | Author: Jurica Kos](/media/img/02/e6/4e3f370d7989063710ce.jpeg)
Tko je pobijedio…
Mada smo čuli komentare nekih gostiju za Antina jela koji su uključivali epitete poput Michelinovih zvjezdica, ukupna pobjeda pripala je Marku čiji su elegantni i sofisticirani okusi koje sljubljuje u svojim jelima za nijansu više pridobili goste Sherry’sa.
Što su dečki kuhali...
Jaje
ANTE: dehidrirani vacherin, ragu od šumskih gljiva, sifon hollandaisse
MARKO: Pjena od bjelanjaka s divljim timjanom, hollandaise potočarka, svinjska mast s koprom
Brizla
ANTE: panna cotta od poriluka, hrskavi juliene od poriluka, coulis od cikle, sous vide brizle
MARKO: teleća brizla s glaziranim keljom i mrkvom, teleći jus
![Hrana 3 | Author: Jurica Kos](/media/img/0d/90/85cac48222ecd3f11350.jpeg)
Pork belly
ANTE: sous vide 18h svinjska potrbušina, topla krema od krvavice, fluid gel od ljubičastog kupusa, coulis od žute paprike, demi-glace 48h, dehidrirana koža
MARKO: sous vide svinjska potrbušina, krema od krumpira s vanilijom, crumble od pileće kožice s ljutom paprikom, svinjski jus
Mak
ANTE: ganache od maka, čoko crumble, domaći sorbetto od divljeg šipka, tuile od karamele i kakaa
MARKO: krema od maka, jabuke u karamelu, lisnato tijesto