Mediteranske boje, okusi i mirisi grčke kuhinje, bogati antičkom tradicijom, zdrava i lagana jela, sve su to razlozi zbog kojih je grčka kuhinja jedna od popularnijih na svijetu. Jedan od najstarijih i najvažnijih sastojaka svakog grčkog obroka je maslinovo ulje. Homer u svojoj "Ilijadi" spominje manje komade pečenog mesa s ražnja, a riječ "souvlaki" dolazi od deminutiva riječi "ražanj". Souvlaki je danas postao svjetski popularna brza grčka hrana, a osim s janjetinom, priprema se i od mlade ovčetine, govedine, svinjetine ili piletine, a u nekim dijelovima čak i od ribe.
Često se redaju na štapiće za ražnjiće s povrćem, tikvicama, lukom i paprikom te peku na roštilju. Neizostavan dio tradicionalne grčke kuhinje, "melitzanosalata" umak na koji ćete naići u malim tavernama na obali, kao predjelo ili prilog, ili u sendvičima s dodatkom kiselkastog sira. Priprema se od pečenog patlidžana s dodatkom češnjaka, limunova soka i peršina. Među predjelima, grčkim mezama, mjesto zauzimamu brojne pite, feta sir i tzatziki. Glavno jelo je neki od mesno-povrtnih specijaliteta, a tu je i čuvena grčka salata; mješavina rajčica, krastavca, feta sira i maslinova ulja, koji oni zovu seljačkom.