Recenzije 27. siječnja 2017.

Što je skijanje bez mirisnih potica i bledske kremšnite...

foto: Nika Borovac
gastro postao gastro.24sata.hr
Od prosinca do travnja posjetitelji iz cijele Europe dolaze uživati u više od 300 kilometara skijaških staza, ali Slovenija privlači i gurmane za koje nema zimskih radosti bez delicija

Skijanje i zimske radosti nezamislive su bez domaće kuhinje i dobre kapljice koja pruža energiju za neumorno spuštanje snježnim stazama, a samo na nekoliko sati vožnje susjedna Slovenija nudi radost za sva osjetila. Od prosinca do travnja posjetitelji iz cijele Europe dolaze uživati u više od 300 kilometara skijaških staza. No to je tek početak priče o raznovrsnim aktivnostima za obiteljski odmor. Skijaško trčanje, hodanje s krpljama po dubokom snijegu ili spuštanje skijaškim biciklom, aktivnosti su nakon kojih je najbolje opustiti se u wellness centrima. Odlična polazišna točka koja nudi ponešto za svakoga je bajkoviti Bled, koji u zimskim mjesecima ima posebnu čar.

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

 

Ono što ga čini tako posebnim je priroda. Drevni dvorac, jezero i jedini otočić u Sloveniji simboli su nadaleko poznati u svijetu. Do otočića u sredini jezera voze tradicionalni drveni brodići – pletne, koje još čuvaju svoj izgled iz 1590. Nakon pristajanja na otok posjetitelje dočekuje 99 kamenih stuba koje vode do crkve Marijina Uznesenja. Na mjestu crkve je davno stajao poganski hram posvećen slavenskoj božici plodnosti - Živi. Prema legendi, u bledskom dvorcu je živjela mlada dama čijeg su supruga ubili razbojnici i bacili u jezero. Njemu u spomen ona je skupila sve svoje srebro i zlato kako bi se od njega napravilo zvono u čast Majci Božjoj. Dok se zvono brodom prevozilo na otočić, nastupila je strašna oluja, a zvono je potonulo na dno. Navodno se noću moglo čuti kako odzvanja iz dubina. Udovica se odrekla imovine kako bi sakupila novac za uređenje crkve, a starost je dočekala u rimskom samostanu. Nakon njezine smrti papa je posvetio novo zvono i poslao ga na bledski otok. Danas je u crkvi Marijina Uznesenja posebna atrakcija “Zvono želja”. Na otočiću tvrde, ako povučeš zvono i pri tom zamisliš želju, da će ti se ona i ostvariti.

 

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

 

Nakon razgledavanja crkvice vrijedi posjetiti galeriju i prvu slovensku “potičnicu” - mjesto na kojemu možete kušati poticu, tradicionalni specijalitet koji se nekad smatrao kruhom, a danas se dodavanjem slatkih i slanih sastojaka pretvara u raskošnu poslasticu. Najpopularnije potice mirišu na orahe, bademe, čokoladu, a omiljene su i slane s porilukom. S otočića puca pogled na nekadašnju Titovu ljetnu rezidenciju, koja je danas omiljena destinacija posjetitelja željnih luksuza, a u blizini je i Hotel Park, koji je dio grupe Sava Hotela Bled - dom originalne bledske kremšnite i omiljeno odredište mondenih posjetitelja. Recept je prije 63 godine iz Vojvodine donio slastičar Ištvan Lukačević. Bledska kremšnita ili “kremna rezina” tipičan je slovenski kolač izrađen od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i tučenog šlaga.

 

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

 

Pokljuka je omiljena destinacija sportaša koji zahvaljujući idealnoj nadmorskoj visini tamo dolaze trenirati. Nakon skijanja, skijaškog trčanja i hodanja na krpljama crnogoričnom šumom najbolje paše čaša kuhanog vina ili piva na terasi restorana u kojem se služe slovenske delicije.

 | Author: 123rf foto: 123rf

 

Restoran Panorama nudi raznovrsnu kuhinju, a njezina su posebnost tipična slovenska i posebno gorenjska jela. Osim žlikrofa i kranjske kobasice sa zeljem, nude tipična predjela, kao što su slovenski pršut ili štrukli. Ponose se i prekmurskom gibanicom. 

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

U prošlosti su slovenske potice radili samo od suhog voća (krušaka, jabuka i šljiva), a tek kasnije su se počeli koristiti drugi sastojci za nadjev. Omiljeno je punjenje od oraha, lješnjaka, sjemenki bundeve i grožđica. Za slani nadjev koriste se najčešće čvarci i začinsko bilje, poput, primjerice, vlasca. Nakon što bi tijesto dovoljno naraslo, potica se pekla u krušnoj peći.

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

Obiteljski hotel Kristal u Bohinju ima vlastitu čokolateriju. Ponose se tortom od lješnjaka, ali i likerima koji se mogu kušati kraj kamina. Vrijedi kušati i riblje specijalitete. U blizini je i skijalište Vogel.

 | Author: Nika Borovac foto: Nika Borovac

S Krvavca puca prekrasan pogled na Triglav, pod kojim se smjestio Vogel. Do njega se dolazi stajaćom gondolom koja kreće iz mjesta Ukanc. Vrijedi ga posjetiti zbog prekrasne prirode, ali i mohanta, aromatičnog sira koji se poslužuje s kuhanim krumpirom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.