Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert ili glavno jelo. Svaki dio ovog područja ima svoju inačicu i svoj način pripreme štrukli. Pripremaju se tako da se, kod svih inačica, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peči. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina, te ovo jelo niti u jednoj sličnoj inačica nije poznato u svijetu.
Jednostavnost je često formula za uspjeh, štrukli to pokazuju. Stoga ni ne čudi što su Zagorski domaći štrukli nalaze na listi jela hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Za pripremu štrukli osim posebnog umijeća, potrebni su domaći sastojci, puno ljubavi i vježbe kojom se postiže vještina manevriranja tijestom.
Donosimo 10 koraka za savršene štrukle:
- Za nadjev će vam trebati 1 kg svježega kravljeg sira, 2 dcl kiselog vrhnja, 3 jaja i malo soli.
- Pomiješajte sve sastojke za nadjev i dobro ih izmiješajte u posudi.
- Zamijesite tijesto od 75 dkg brašna, soli 2 dcl mlake vode, žlice masti ili 1 dcl ulja.
- Nakon što se tijesto “odmaralo” 45 minuta, razvaljajte ga, nauljite i ostavite 5 minuta.
- Tijesto dlanovima razvucite preko rubova stola, a višak odrežite.
- U hrpicama stavljajte pripremljeni nadjev uz rub razvučenog tijesta.
- Ravnomjerno rasporedite nadjev prstima preko razvučenog tijesta.
- Služeći se stolnjakom, zamotajte tijesto u dugačku rolu.
- Dlanovima označite veličinu štrukla i prerežite ih tanjurićem.
- Štrukle složite u nauljeni lim, namastite i pecite oko 25 minuta na 180°C.
Za one koji vole malo eksperimentirati, pripremite malo moderniju verziju Domaćih štrukli od blitve i sira.
Dobar tek!