17. lipnja 2016.

U 10 koraka do savršenih zagorskih štrukli

strukli
foto: Matija Topolovec/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, zagorski štrukli su zasluženo među našim najpoznatijim specijalitetima.

Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peći, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert ili glavno jelo. Svaki dio ovog područja ima svoju inačicu i svoj način pripreme štrukli. Pripremaju se tako da se, kod svih inačica, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peči. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina, te ovo jelo niti u jednoj sličnoj inačica nije poznato u svijetu.

Jednostavnost je često formula za uspjeh, štrukli to pokazuju. Stoga ni ne čudi što su Zagorski domaći štrukli nalaze na listi jela hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Štrukli | Author: Promo foto: Promo

Za pripremu štrukli osim posebnog umijeća, potrebni su domaći sastojci, puno ljubavi i vježbe kojom se postiže vještina manevriranja tijestom.

Donosimo 10 koraka za savršene štrukle:

  1. Za nadjev će vam trebati 1 kg svježega kravljeg sira, 2 dcl kiselog vrhnja, 3 jaja i malo soli.
  2. Pomiješajte sve sastojke za nadjev i dobro ih izmiješajte u posudi.
  3. Zamijesite tijesto od 75 dkg brašna, soli 2 dcl mlake vode, žlice masti ili 1 dcl ulja.
  4. Nakon što se tijesto “odmaralo” 45 minuta, razvaljajte ga, nauljite i ostavite 5 minuta.
  5. Tijesto dlanovima razvucite preko rubova stola, a višak odrežite.
  6. U hrpicama stavljajte pripremljeni nadjev uz rub razvučenog tijesta.
  7. Ravnomjerno rasporedite nadjev prstima preko razvučenog tijesta.
  8. Služeći se stolnjakom, zamotajte tijesto u dugačku rolu.
  9. Dlanovima označite veličinu štrukla i prerežite ih tanjurićem.
  10. Štrukle složite u nauljeni lim, namastite i pecite oko 25 minuta na 180°C.

Za one koji vole malo eksperimentirati, pripremite malo moderniju verziju Domaćih štrukli od blitve i sira.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.