Recepti 06. ožujka 2017.

Danas kuhamo: Pita od poriluka i krumpira

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Spojite nespojivo pa navalite na domaću pitu kremastog nadjeva koja će vas osvojiti istog trena

Krumpir, poriluk i slanina sjajno će se složiti s kiselim vrhnjem, posebice domaćim, i nešto omiljenih začina. Pripremite domaće tijesto, začinite ga kremastim nadjevom i za taj čas uživajte u divnim zalogajima pite po samo vašem ukusu. Dodati joj možete i ribani sir za još bolje arome, a zaželite li se zelenih dodataka, ubacite i koju šaku blanširanog špinata.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 250 g brašna
  • 110 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 5 žlica vode
  • 2 jaja
  • 400 g krumpira
  • 100 g slanine
  • 1 manji poriluk
  • 100 kiselog vrhnja
  • Krupna sol
  • Timijan
  • Sol

Priprema:

  1. Maslac uvaljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  2. Tijestu dodajte žumanjak i vodu.
  3. Začinite prstohvatom soli i zamijesite tijesto.
  4. Oblikujte kuglu, pazite da je ne izradite previše pa je zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata.
  5. Kada se odmorilo, tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa ga najprije ispecite na slijepo.
  6. Vilicom napravite manje rupice po površini tijesta pa pecite oko 10 do 15 minuta na 200 stupnjeva.
  7. Nadjev pripremite tako da skuhate krumpir koji ste prethodno nasjeckali na manje komadiće.
  8. Slaninu nasjeckate na komadiće pa je kratko popržite.
  9. Dodajte joj sjeckani poriluk, timijan sol i papar.
  10. Kratko pecite, maknite s vatre, a zatim dodajte kiselo vrhnje i jedno jaje.
  11. Ubacite i krumpir. Dobro povežite smjesu i prebacite je u kalup.
  12. Ostane li vam tijesta, svakako napravite poklopac za pitu i premažite ga jajem.
  13. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.