Recepti 130 prikaza 15. siječnja 2017.

Isprobajte: Tigrasti biskvit kolač

Thinkstock
Brz i jednostavan kolač pun okusa kojeg ćete zavoljeti na prvi zalogaj!

Divni i ukusni kolač prošaran kakao dijelovima podsjeća nas na slatke tigrove prugice! Pa smo ga odlučili nazvati tigrastim!

U suštini, ovo je mramorni kolač, samo pečen u pravokutnom kalupu, a ne u uobičajenom okruglom kalupu za kuglof.

Ono što ga posebno odlikuje jest nevjerojatna sočnostPo želji, kada je gotov, prelijte ga čokoladom! No ukusan je i bez čokoladne glazure. 

Poslužite ga uz šalicu dobrog čaja ili kave (po želji ga čak možete, kad odrežete komad, i preliti na tanjuru s malo kave s mlijekom i dobit ćete odličan slatki doručak). 

Sastojci:

  • 45 g tamnog kakao praha
  • 100 g šećera
  • 1/3 šalice vode
  • 385 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 250 g šećera
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog bijelog papra
  • 5 jaja, iz hladnjaka
  • 1 šalica mlijeka, hladnog

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva (rešetku na kojoj će se peći staviti u sredinu)
  2. Namazati kalup (23 x 8 cm) maslacem i posipati ga brašnom (istresti višak brašna)
  3. U posudi pomiješati kakao, 100 g šećera i vodu; miješati dok se ne sjedine
  4. Posebno pomiješati brašno i prašak za pecivo
  5. U trećoj posudi izmiksati ulje, 250 g šećera, vaniliju i sol; dodavati jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro izmiksati; miksati dok ne postane svijetlo i ljepljivo. 
  6. Ugasiti mikser i dodati u smjesu 1/3 brašna pa izmiksati na najmanjoj brzini samo da se sve sjedini. Ugasiti mikser i dodati još 1/3 brašna i pola mlijeka pa ponovno miksati da se sjedini; ponovno ugasiti mikser i dodati preostalo brašno i mlijeko te izmiksati 
  7. Odgrabiti otprilike 3 šalice ove smjese i pomiješati ju s rastopljenim kakaom i šećerom
  8. U pripremljeni kalup izliti 1/3 smjese bez kakaa pa na nju 1/3 smjese s kakaom i ponoviti isto dok se obje smjese ne potroše
  9. Smjese nije potrebno miješati kako bi se postigao tigrasti  efekt, smjese će se same izmiješati tijekom pečenja
  10. Peći otprilike sat vremena ( do 1 h 10 minuta) - sve dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
  11. Izvaditi iz pećnice i ohladiti te ga čuvati zamotanog u plastičnu foliju kako bi dulje zadržao vlažnost (ovako može stajati nekoliko dana)
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.