Iako kombinacija vanilije i čokolade čini bezvremenski klasik, sve češće ćete pronaći kombinacije različitih boja i okusa.
Tehnologija boja napreduje svakim danom, pa danas gotovo pa možete kupiti nijansu boje za kolače koja vam je najbliža srcu.
Kako ne bismo ostali samo na bojama, treba spomenuti i uzorke. Jako popularan, Zebra kolač je postao zanimljiv svojim izgledom. Cijeli internet je oduševljen šarama u zebra uzorku.
Na prvi pogled možda izgleda zahtijevno, ali on je u biti samo zamaskirani mramorni kolač.
Sastojci za Zebra tortu:
Baza od vanilije:
- 360 g brašna
- 240 ml mlijeka
- 200 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 4 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 žličica cimeta
- ¼ žličice soli
Čokoladni dodatak:
- 3 žlice kakaa
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica šečera
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C i maslacem premažite okrugli kalup promjera 24 cm.
- Pomiješajte brašno, šečer, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi miksajte maslac sa šečerom dok ne postaje gladak i kremast. Maslacu dodajte jedno po jedno jaje, i na kraju vaniliju.
- Spremnoj kremi od vanilije dodajte trećinu po trećinu suhih sastojaka dok se lijepo ne povežu.
- U posebnoj posudi pomiješajte sastojke za čokoladni dodatak i njima dodajte 2 šalice smjese od vanilije.
- Dobro promiješajte čokoladnu smjesu i pripremite se za slaganje slojeva zebre.
- Na sredinu kalupa stavite jednu žlicu bijele smjese.
- U sredinu bijele smjese, stavite jednu žlicu čokoladne smjese.
- Nakon toga, u sredinu čokoladne smjese stavite jednu žlicu bijele smjese od vanilije. I tako redom, svaki puta po jednu žlicu u sredinu prethodne smjese.
- Sve dok ne dobijemo koncentrične krugove mramornog kolača zvanog Zebra kolač.
- Pecite ga u već zagrijanoj pećnici 40-50 minuta.
Ukoliko niste ljubitelji ovog uzorka, slobodno vrhom kuhače prođite po smjesi i napravite svoj vlastiti jedinstveni uzorak.
Ostanite fini i kreativni!
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.