gastro postao
Klasik kojeg jednostavno morate imati na vašem kulinarskom repertoaru
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 579
Biskvit
- 0.75 šalica čokolada sa 70% kakaa
- 1 kom banane
- 3 kom jaje kokošje
- 1.50 šalica šećer, kristal
- 3 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1.50 mala žlica prašak za pecivo
- 1 mala žlica soda bikarbona
- 0.50 mala žlica sol
- 1 šalica ulje, biljno
- 1 šalica mlaćenica
- 2 mala žlica ekstrakt vanilije
Glazura
- 0.75 šalica čokolada s 60% kakaa
- 3 žlica maslac, slani
- 0.25 šalica vrhnje kiselo (12% masti)
- 1 žlica kukuruzni sirup
Priprema
- Namastite i pobrašnite kalup za kuglof. Otopite čokoladu na pari. U zdjeli zgnječite bananu. Izmiksajte jaja, postupno dodajte šećer i miksajte oko pet min. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol na papir za pečenje. Postupno dodajte ulje u smjesu s jajima, miksajte minutu pa umiješajte mlaćenicu i vaniliju.
- U to umiješajte suhe sastojke. Pola šalice smjese dodajte u otopljenu čokoladu i lagano sve izmiješajte. U preostalu smjesu dodajte zgnječene banane. Pola smjese s bananom ulijte u kalup, na to izlijte čokoladnu smjesu pa prekrijte ostatkom smjese s bananom. Izmiješajte smjese nožem. Pecite kolač 65-70 min na 175°c na srednjoj rešetki u pećnici. Neka se hladi 15 min prije nego što ga izvadite iz kalupa.
- Za glazuru u vatrostalnu posudu stavite čokoladu, maslac, vrhnje i sirup. Grijte na pari dok se čokolada i maslac ne otope. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Neka se ohladi dok ne bude mlaka, a njome polijte potpuno ohlađeni kolač. Stavite u hladnjak dok se glazura skroz ne stisne.
Izvor Skuhatćute