Recepti 274 prikaza 13. lipnja 2017.

Savršen spoj javorovog sirupa i pekan oraha

Thinkstock
Ova dekadentna poslastica bit će zvijezda vašeg stola!

Mirisni javorov sirup svaku slasticu može učiniti savršenom! Dat će joj jednu karamelastu notu, ali i divan okus.

Također, ovaj kolač sadrži i kavu koja će mu isto dati jedan poseban miris, a povezan  s javorovim sirupom, pretvara se u deliciju koja pomalo podsjeća na sladoled od kave.

Poslužite ga uz popodnevnu kavu ili čaj. Možete slobodno dodati i žlicu sladoleda!

Sastojci:

Gornji dio:

  • 60 g maslaca
  • 50 ml javorovog sirupa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 100 g pekan oraha

    Biskvit:
  • 175 g maslaca sobne temperature
  • 225 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • 225 šećera
  • 125 ml mlijeka
  • 2 žlice jake skuhane kave
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g pekan oraha, sitno nasjeckanih

Priprema:

  1. Podmazati maslacem okrugli kalup promjera 23 cm
  2. Sastojke za gornji dio pomiješati i grijati na najmanjoj vatri dok se sav šećer ne rastopi pa izliti u kalup, pustiti da se ohladi i poslagati orahe na dno u koncentričnim krugovima
  3. Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva
  4. Biskvit: Izmiksati šećer i maslac dok smjesa ne bude pjenasta. 
  5. Dodati žumanjke, jedan po jedan pa izmiksati nakon svakog dodavanja
  6. Umiješati pola brašna, pola mlijeka i sol te miksati i ponoviti postupak s preostalim mlijekom i brašnom; miksati dok smjesa ne bude glatka
  7. Dodati vaniliju, kavu i orahe i promiješati
  8. Od bjelanjaka izmiksati čvrsti snijeg i lagano ga špatulom umiješati u ostatak smjese
  9. Gotovu smjesu preliti na preljev i orahe poslagane i kalupu
  10. Peći u zagrijanoj pećnici 50 - 60 minuta; dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
  11. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi
  12. Poslužite sa žlicom sladoleda i uživajte.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.