Špajza 06. svibnja 2017.

Čudesno kokosovo mlijeko voli raskošne tanjure

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlično nadopunjuje slastice, ali i slana jela koja će dodatkom kokosovog mlijeka postati aromatičnija i daleko bogatija...

Kokosovo je mlijeko zbilja posebna namirnica. Čini ju takvom činjenica da će se u odabrana jela uklopiti upravo savršeno, bez obzira imate li na umu čitav ručak ili tek osvježavajući desert. Juhe, mesne delicije, kremasti deserti ili tek prvi jutarnji smoothie, ovo posebno mlijeko idealno je za sve to.

Kokosovo mlijeko kod nas se najčešće kupuje u limenkama od pola litre, ali dostupno je i ono u tetrapaku. Mlijeko iz limenke sadrži veći udio čistog kokosovog mlijeka te je svakako bolji izbor koristite li ga za pripremu jela. Kada otvorite limenku, vidjet ćete krupne bijele komade i vodu koja se od njih odvojila. Dovoljno će biti tek protresti limenku kako bi se mlijeko sjedinilo, a ostane li i dalje odvojeno, za gušća jela i kreme koristite bijeli dio. Vodica u kojoj stoji također može poslužiti kao aromatičan dodatak napicima od voća ili juhama.
 

Možda vas zanima... Egzotični okusi jednostavne curry piletine Recepti
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bogato je vitaminima, mineralima i dobrim mastima što ga čini idealnom zamjenom za namirnice poput vrhnja za kuhanje, slatkog vrhnja ili kravljeg mlijeka. Koristiti ga možete za pirjanje i pripremu slasnih umaka, posebice onih istočnjačkih na bazi različitih začina kao što su curry, kumin, kurkuma ili pak garam masala. 

Upravo kokosovo mlijeko može postati glavni sastojak vaših omiljenih kremastih deserata. Čvršće dijelove ubacite u blender ili posudu za miksanje, dodajte začine po želji pa ga pretvorite u kremasto savršenstvo. Odlično će se složiti uz vaniliju i na sjajan način nadopuniti baš svaki desert u čaši. 
 

Možda vas zanima... Kokosov šećer - put do zdravih slastica Špajza

Zaželite li se pak igranja s domaćom pripremom kokosovog mlijeka trebat će vam samo ribani kokos ili kokosovo brašno i topla voda. Pomiješajte ih, dodajte začine ili zaslađivače poput agavinog ili javorovog sirupa, ovisno o ukusu i pustite da odstoji. Držite li mlijeko u hladnjaku, bijeli će se dio, baš poput kupovnih konzervi, odvojiti od vode. Dovoljno je da tek laganim pokretima promiješate mlijeko i navalite na genijalne i tako bogate specijalitete s ovim posebnim mlijekom kao ključnom namirnicom za savršen okus.
 

napolitanke od kokosa | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.