gastro postao
Oduševite ukućane jednostavnim i mirisnim kolačićima s kremom od kokosa.
Kokos je jedna divna mirisna namirnica koja savršeno pristaje uz gotovo sve slastice.
Volite li okus kokosa u kolačima, sigurni smo da će vas i ovaj oduševiti! Mek i sočan biskvit, prekriven mirisnom meringe kremom s kokosovim mlijekom, upravo je prava mala senzacija! A dodatak korice limete obogatit će cijelu kombinaciju koja nas neodoljivo podsjeća na ljeto!
Poslužite ove divne male kolačiće uz popodnevni čaj na balkonu ili terasi i uživajte u lijepim i toplim danima koji mirišu na proljeće!
Sastojci:
- 2 1/4 šalice glatkog brašna
- 1 1/4 šalice šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 3/4 šalice maslaca sobne temperature, narezanog na kockice
- 1 šalica mljevenog kokosa
- 6 bjelanjaka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica soka od limete
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- Za kremu:
- 1 1/2 šalica šećera
- 6 bjelanjaka
- 1 1/2 šalica maslaca sobne temperature, narezanog na kockice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
- 2/3 šalice kokosovog mlijeka
- korica od limete, naribana
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Prosijati brašno u veću posudu pa dodati sol, prašak za pecivo i šećer
- Postupno dodavati maslac i miksati električnim mikserom dok smjesa ne postane mrvičasta
- Bjelanjke pomiješati s mlijekom, kokosom, vanilijom i sokom od limete te izmiješati pjenjačom da se sastojci sjedine pa pola smjese izliti u suhu smjesu od brašna i izmiksati te dodati ostatak bjelanjaka i ponovno izmiksati dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlija
- Podijeliti smjesu u kalupe za muffine tako da smjesa zauzme 2/3 kalupa
- Peći u zagrijanoj pećnici oko 18 minuta, dok ne postanu zlatne boje
- Krema: Bjelanjke pomiješati s jajima i miksati na pari dok se sav šećer ne rastopi, a smjesa bude toliko vruća da ne možemo držati prst u njoj
- Maknuti smjesu s pare i miksati dok ne postane vrlo čvrsta - oko 10 do 15 minuta
- Kada se smjesa sasvim ohladila miksanjem, postupno dodavati maslac i miksati neprestano
- Potom ulijevati postupno mlijeko, te dodati vaniliju i sol te koricu od limete i miksati; mlijeko će razvodniti meringu pa treba biti malo strpljiv dok se sve ponovno ne učvrsti miksanjem
- Kada je krema dovoljno čvrsta, prebaciti ju u vrećicu za ukrašavanje te ukrasiti pečene i ohlađene kolačiće