30. studenoga 2015.

5 razloga zašto su božićni kolači najbolji s margarinom

margarin
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagdani su pravo vrijeme da ponovite stare, prokušane recepte, ali i iskušate neke nove. Otrkivamo vam zašto bi se margarin svakako trebao naći na popisu sastojaka

Bili prhki ili kremasti, blagdanski kolačići pravi su melem za nepce, ali i izazov za svaku kuharicu. Običaj da se na svečanom stolu nađe pet, šest, pa čak i desetak ili više vrsta kolačića još uvijek se čvrsto drži u našim krajevima.

1. Kolači s margarinom imaju lakšu teksturu

Poznata britanska kuharica Mary Berry, koju gledamo u popularnoj emisiji „Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar“ u svojim receptima zagovara upotrebu margarina koji kolačima, kaže, daje lakšu i nježniju teksturu od maslaca. „Uvijek vodite računa da koristite margarin s višim udjelom masti, jer light proizvodi jednostavno nisu adekvatni kada su u pitanju pravi blagdanski kolači“, otkriva Mary Berry.

2. Margarin se brže se topi

Za razliku do maslaca koji zbog visokog udjela masti životinjskog podrijetla može ostati tvrd i nakon što ga izvadite iz hladnjaka, margarin se na sobnoj temperaturi brže topi i postiže teksturu koja je idealna za vaš omiljeni recept.

3. Čokolada ima ljepši sjaj

Želite li da kolač s čokoladnom glazurom ima lijep sjaj, otopite čokoladu za kuhanje na pari i dodajte joj malo margarina koji će dodatno naglasiti njen okus. „Postoji još jedan trik: kolač s čokoladnom glazurom nemojte hladiti u hladnjaku, već na temperaturi malo nižoj od sobne“, savjetuje poznati slastičar David Lebovitz. „Možda će potrajati malo dulje, ali će tako čokolada zadržati sjaj“.

4. Pogodan je i za vegetarijance

Margarin se priprema od visokokvalitetnih biljnih ulja uljane repice, lanenog sjemena, sjemena soje i ploda palme, za razliku od maslaca koji je u potpunosti životinjskog podrijetla. Zbog toga je margarin česta zamjena za maslac u vegetarijanskoj prehrani, a pošto ne sadrži gluten, pogodan je i za osobe s celijakijom – naravno, ukoliko su i ostali sastojci u kolaču bezglutenski.

5. Zdraviji je za srce

U redu, blagdani su vrijeme kada i najveći zagovornici zdravog života pokleknu pred gurmanskim napastima, no uz nekoliko trikova moguće je izbjeći znatnije posljedice. „U slučaju kolača, margarin je bolji izbor jer se proizvodi od biljnih ulja, pa ne sadrži kolesterol. Uz to, ima znatno veći udjel dobrih nezasićenih masti od maslaca“, poručuju stručnjaci s poznate američke klinike Mayo. Ukratko, margarin je mali, ali slatki korak prema zdravijim blagdanima – bez da pritom zanemarite svoje nepce!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.