Domaći sladoled od šljiva - super brzo slatko osvježenje
Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan ako ste ljubitelj šljiva. Donosim vam recept za ledenu slasticu od šljiva!
Kako smo dobili par kilograma domaćih, prekrasnih šljiva počela me hvatati panika što s njima. Rakiju zakonski ne smijem peći, pećnicu po ovoj vrućini nemam snage paliti, pa sam odlučila smiksati ovaj ledeni desert i bome je bio odličan.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Trebat će vam:
- 450 g zrelih plavih šljiva
- 250 g šećera
- 2 bjelanjka
- 300 ml vrhnja za šlag
- 100 g keksa (Oreo, čajni, petit...)
- 100 ml vode + 2 žlice vode
Priprema:
- Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obložite papirom za pečenje.
- Šljive očistite od koštica i onda u posudi pomiješajte s 2 žlice vode i 100 g šećera.
- Stavite na laganu vatru i kuhajte 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
- Pustite da se malo ohlade a zatim ih smiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
- Šljive procijedite kroz cjedilo kako bi uklonili kožu. Ostavite da se hladi.
- Ostalih 150 g šećera pomiješajte sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhajte oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
- Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipajte sirup od šećera i vode.
- U drugoj posudi smiksajte šlag a zatim lagano umiješajte šljive, bjelanjke i nakidajte kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebacite u pripremljeni pleh i stavite na hlađenje. Prije serviranja izvadite bar 5 minuta ranije.
Tips&Tricks
Ako želite malo manje slatku verziju možete umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.
U slast!