Domaći sladoled od šljiva - super brzo slatko osvježenje

Irena Gavran
Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan ako ste ljubitelj šljiva. Donosim vam recept za ledenu slasticu od šljiva!
Vidi originalni članak

Kako smo dobili par kilograma domaćih, prekrasnih šljiva počela me hvatati panika što s njima. Rakiju zakonski ne smijem peći, pećnicu po ovoj vrućini nemam snage paliti, pa sam odlučila smiksati ovaj ledeni desert i bome je bio odličan. 

 

Pregacha Nježna i osvježavajuća mousse torta od malina i čokolade

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Pregacha Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama

Pregacha Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita

 

 

Trebat će vam:

  • 450 g zrelih plavih šljiva
  • 250 g šećera
  • 2 bjelanjka
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 100 g keksa (Oreo, čajni, petit...)
  • 100 ml vode + 2 žlice vode


Priprema:

  1. Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obložite papirom za pečenje.
  2. Šljive očistite od koštica i onda u posudi pomiješajte s 2 žlice vode i 100 g šećera.
  3. Stavite na laganu vatru i kuhajte 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
  4. Pustite da se malo ohlade a zatim ih smiksajte u blenderu ili štapnim mikserom.
  5. Šljive procijedite kroz cjedilo kako bi uklonili kožu. Ostavite da se hladi.
  6. Ostalih 150 g šećera pomiješajte sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhajte oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
  7. Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipajte sirup od šećera i vode.
  8. U drugoj posudi smiksajte šlag a zatim lagano umiješajte šljive, bjelanjke i nakidajte kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebacite u pripremljeni pleh i stavite na hlađenje. Prije serviranja izvadite bar 5 minuta ranije.

Tips&Tricks

Ako želite malo manje slatku verziju možete umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.

U slast!

Posjeti Gastro.hr