Muž je rekao da je jedna od najboljih koju sam dosad pravila. E sad, ili je stvarno tako dobra ili nešto treba, vidjet ćemo, he he. Probajte, jednostavna i brza, lagana i osvježavajuća...
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za biskvit će vam trebati:
- 4 jaja (odvojiti žumanjak i bjelanjak)
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g tamne čokolade
- 110 g maslaca ili margarina
- 80 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Postupak pripreme:
- Prije svega, moram napomenuti da sam biskvit pekla u tepsiji od pećnice, a kad se ohladio sam izrezala krug oštrim nožem, po kalupu za torte. I to se pokazalo kao super opcija jer sam htjela tanki biskvit i što ravniji. Znači, obložite tepsiju papirom za pečenje.
- Upalite pećnicu na 150 stupnjeva nek se zagrije.
- Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj, pa ostavite sastane. Bjelanjke izradite u snijeg, a zatim miksate žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad su žumanjci udvostručili volumen i postali pjenasti i svijetložute boje, dodajte smjesu otopljene čokolade i maslaca.
- Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite.
- E sad dodajte trećinu bjelanjaka i dobro izmiješajte kako bi smjesa bila rjeđa i kako biste ostatak bjelanjaka lagano umiješali žlicom ili špatulom.
- Istresite u tepsiju, poravnajte i pokušajte razliti biskvit što bliže rubovima.
- Moram Vam reći da sam imamo problem, jer ja ne znam točno koliko se dugo pekla. :D
- Trajalo je to dok su naši igrali produžetke i penale, znači 40-ak min, ali provjerite čačkalicom pa kad izađe čista, gotova je.
Za mousse od čokolade:
- 120 g mliječne čokolade
- 100 ml mlijeka
- 150 ml vrhnja za šlag
- Pola vrećice želatine
Postupak pripreme:
- Želatinu pripremite s par žličica hladne vode i pustite da nabubri.
- Čokoladu otopite na pari.
- Mlijeko zagrijte do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Dodajte to istopljenoj čokoladi i dobro sjedinite. Ostavite da se hladi par minuta.
- Vrhnje za šlag miksajte dok se ne počne stezati, ne smije biti prečvrsto, nego tek pjenasto. Lagano sjedinite šlag s čokoladom.
- Ako želite izgled kao na slici, onda ovaj mousse istresite u manji kalup za torte (ja sam koristila manji 20c m a veći 26 cm) i stavite ga u zamrzivač na par sati, baš da zamrzne kako biste ga mogli prebaciti u tortu i napravite ga par sati prije nego krenete s ostatkom torte.
- Ako pravite tortu za kućnu upotrebu, onda savjetujem da pravite biskvit, pa mousse od čokolade koji izlijete direkt na biskvit i ostavite da se stisne u hladnjaku dok pravite mousse od malina. Tako ćete imati tri sloja na torti, a opet će biti jednako predivna.
Za mousse od malina trebat će vam:
- 200 g bijele čokolade
- 300-350 g malina
- 120 g šećera
- 1-2 žličice soka od limuna ili limete (ako imate i želite)
- 300 ml vrhnja za šlag
- Pola vrećice želatine
Postupak pripreme:
- Princip je isti, jedino što čokoladi i mlijeku dodajemo pasirane maline. Znači ovako... Želatinu pripremite s par žličica hladne vode i pustite da nabubri.
- Čokoladu otopite na pari.
- Mlijeko zagrijte do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Dodajte to otopljenoj čokoladi i dobro sjedinite.
- Maline izblendajte ili ispasirajte sa šećerom i sokom limuna ili limete, procijedite kroz cjedilo kako biste dobili čiste maline bez koštica.
- Dodajte čokoladi i mlijeku i ostavite da se hladi par minuta (ako koristite zamrznute maline, možda ne budete ni trebali, bitno je da smjesa nije vruća).
- Vrhnje za šlag miksajte dok se ne počne stezati, ne smije biti prečvrsto, nego tek pjenasto.
- Lagano sjedinite šlag s čokoladom.
- Ukrasite po želji. Moj savjet je s izmrvljenim keksima, jer će dodati još jedan element na torti! Uživajte u osvježenju.
Dobar tek!