Kolumne 17. srpnja 2018.

Nježna i osvježavajuća mousse torta od malina i čokolade

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Irena je spojila maline i čokoladu, pa ispekla tortu koja je oduševila baš svakog...

Muž je rekao da je jedna od najboljih koju sam dosad pravila. E sad, ili je stvarno tako dobra ili nešto treba, vidjet ćemo, he he. Probajte, jednostavna i brza, lagana i osvježavajuća...

 

Možda vas zanima... Ultimativno osvježenje: Semifreddo od limete Kolumne Možda vas zanima... Panna Cotta tart - slastica koja rashlađuje i zaslađuje Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Njoki od ricotte u umaku od slanine i tikvica Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 4 jaja (odvojiti žumanjak i bjelanjak)
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g tamne čokolade
  • 110 g maslaca ili margarina
  • 80 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Postupak pripreme:

  1. Prije svega, moram napomenuti da sam biskvit pekla u tepsiji od pećnice, a kad se ohladio sam izrezala krug oštrim nožem, po kalupu za torte. I to se pokazalo kao super opcija jer sam htjela tanki biskvit i što ravniji. Znači, obložite tepsiju papirom za pečenje.
  2. Upalite pećnicu na 150 stupnjeva nek se zagrije.
  3. Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj, pa ostavite sastane. Bjelanjke izradite u snijeg, a zatim miksate žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad su žumanjci udvostručili volumen i postali pjenasti i svijetložute boje, dodajte smjesu otopljene čokolade i maslaca.
  4. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite.
  5. E sad dodajte trećinu bjelanjaka i dobro izmiješajte kako bi smjesa bila rjeđa i kako biste ostatak bjelanjaka lagano umiješali žlicom ili špatulom.
  6. Istresite u tepsiju, poravnajte i pokušajte razliti biskvit što bliže rubovima.
  7. Moram Vam reći da sam imamo problem, jer ja ne znam točno koliko se dugo pekla. :D
  8. Trajalo je to dok su naši igrali produžetke i penale, znači 40-ak min, ali provjerite čačkalicom pa kad izađe čista, gotova je.

Za mousse od čokolade:

  • 120 g mliječne čokolade
  • 100 ml mlijeka
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • Pola vrećice želatine

Postupak pripreme:

  1. Želatinu pripremite s par žličica hladne vode i pustite da nabubri.
  2. Čokoladu otopite na pari.
  3. Mlijeko zagrijte do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Dodajte to istopljenoj čokoladi i dobro sjedinite. Ostavite da se hladi par minuta.
  4. Vrhnje za šlag miksajte dok se ne počne stezati, ne smije biti prečvrsto, nego tek pjenasto. Lagano sjedinite šlag s čokoladom.
  5. Ako želite izgled kao na slici, onda ovaj mousse istresite u manji kalup za torte (ja sam koristila manji 20c m a veći 26 cm) i stavite ga u zamrzivač na par sati, baš da zamrzne kako biste ga mogli prebaciti u tortu i napravite ga par sati prije nego krenete s ostatkom torte.
  6. Ako pravite tortu za kućnu upotrebu, onda savjetujem da pravite biskvit, pa mousse od čokolade koji izlijete direkt na biskvit i ostavite da se stisne u hladnjaku dok pravite mousse od malina. Tako ćete imati tri sloja na torti, a opet će biti jednako predivna.

Za mousse od malina trebat će vam:

  • 200 g bijele čokolade
  • 300-350 g malina
  • 120 g šećera
  • 1-2 žličice soka od limuna ili limete (ako imate i želite)
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • Pola vrećice želatine

Postupak pripreme:

  1. Princip je isti, jedino što čokoladi i mlijeku dodajemo pasirane maline. Znači ovako... Želatinu pripremite s par žličica hladne vode i pustite da nabubri.
  2. Čokoladu otopite na pari.
  3. Mlijeko zagrijte do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Dodajte to otopljenoj čokoladi i dobro sjedinite.
  4. Maline izblendajte ili ispasirajte sa šećerom i sokom limuna ili limete, procijedite kroz cjedilo kako biste dobili čiste maline bez koštica.
  5. Dodajte čokoladi i mlijeku i ostavite da se hladi par minuta (ako koristite zamrznute maline, možda ne budete ni trebali, bitno je da smjesa nije vruća).
  6. Vrhnje za šlag miksajte dok se ne počne stezati, ne smije biti prečvrsto, nego tek pjenasto.
  7. Lagano sjedinite šlag s čokoladom.
  8. Ukrasite po želji. Moj savjet je s izmrvljenim keksima, jer će dodati još jedan element na torti! Uživajte u osvježenju.

Dobar tek!

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.