Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan. Donosimo recept za ledenu slasticu od šljiva i njome slavimo Svjetski dan sladoleda, najslađi praznik koji se slavi treće nedjelje u srpnju
Kako smo dobili par kilograma domaćih, prekrasnih šljiva počela me hvatati panika što s njima. Rakiju zakonski ne smijem peći, pećnicu po ovoj vrućini nemam snage paliti, pa sam odlučila smiksati ovaj ledeni desert i bome je bio odličan.
Tips&Tricks:
Ako želiš malo manje slatku verziju možeš umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.
Kekse biraj prema ukusu - mogu biti petit beurre, čajni kolutići, plazma, Oreo... Koji god su ti najdraži, ili ih baš imaš kod kuće,
Sladoled od šljiva
foto: Irena Gavran
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći sladoled od šljiva
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šljive
450
g
Šećer
250
g
Bjelanjak
2
kom
Vrhnje za šlag
300
ml
Keksi
300
g
Voda
100
ml
Voda
2
žlica
Postupak
Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obloži papirom za pečenje.
Šljive očisti od koštic, potom ih u posudi pomiješaj sa 2 žlice vode i 100 g šećera.
Stavi na laganu vatru i kuhaj 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
Pusti da se šljive malo ohlade, a zatim ih smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom.
Šljive procijedi kroz cjedilo da ukloniš komadiće kože. Ostavi da se hladi.
Ostalih 150 g šećera pomiješaj sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhaj oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi.
Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipaj sirup od šećera i vode.
U drugoj posudi smiksaj šlag, a zatim lagano umiješaj šljive, bjelanjke i natrgaj kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebaci u pripremljeni pleh i stavi na hlađenje. Izvadi iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.