Empanade – argentinski jastučići koje moraš isprobati

Matija Plašć ; Matija Plašć s bloga Sweety & Spicy pripremio je odličan recept za empanade, argentinski klasik u kojem ćeš uživati
Matija Plašć s bloga Sweety & Spicy pripremio je odličan recept za empanade, argentinski klasik u kojem ćeš uživati
Vidi originalni članak

Kako su posljednjih dana temperature oko ništice, tako niti ja nemam posebnu želju izlaziti van ako ne trebam. Upravo iz tog razloga sam prošle subote odlučio propustiti odlazak na plac i skuhati nešto isključivo od namirnica koje sam imao u frižideru.

Od ono malo namirnica što sam imao, izdvojili su mi se mljeveno meso, pola crvene paprike i glavica luka. Igrom slučaja ako još imate malo glatkog brašna i maslaca, tada imate gotovo sve sastojke za napraviti argentinski klasik – Empanade!

Empanade su inače donijeli španjolski kolonizatori na područje Južne Amerike, a prvi zapisi o ovim malim pitama bilježe se početkom 14. stoljeća. Da malo pojasnim još ovo jelo, Empanade su jastučići punjeni različitim nadjevima i najčešće se prže u ulju, ali mogu se peći i u pećnici.

Španjolci i Portugalci u početku su ih punili svinjetinom, odnosno bakalarom ili kakvom drugom ribom, a u današnje vrijeme Argentinci ih najčešće pune mljevenim mesom. Najoriginalnija argentinska verzija je ona u kojoj se još dodaju masline i tvrdo kuhano jaje, no ja sam se ovaj put odlučio na nešto jednostavniju verziju i pripremio brzinski ragu.

Kako sam imao i malo Gaude, odlučio sam i nju ubaciti, a za osvježenje poslužili su mi jogurt i kiselo vrhnje od kojih sam složio brzinski umak s češnjakom i chillijem.

Dakle, za dobar obrok ne trebate puno sastojaka, samo malo mašte ili poznavanja svjetske kuhinje..

Empanade – argentinski jastučići koje moraš isprobati

Sastojci za punjenje:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 veći luk
  • 1 crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica kumina
  • 1 čajna žličica chillija
  • 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
  • 1 čajna žličica origana
  • 100 ml goveđeg temeljca (zamjena je voda)
  • Papar
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Sastojci za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 50 g hladnog maslaca
  • 1 čajna žličica soli

Postupak:

  1. Luk narežite na kockice i kratko prodinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte papriku koju ste također narezali na male kockice. Prodinstajte kratko dok ne uvene te dodajte sitno sjeckani češnjak, začine i meso. Nakon što je meso promijenilo boju, ulijte temeljac (ili vodu) te poklopljeno kuhajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta. Po potrebi još začinite.
  2. U brašno dodajte sol i na kockice narezan hladni maslac i dobro umijesite rukom dok ne dobijete mrvičastu strukturu, a potom pomalo dodajte vodu i zamijesite glatko tijesto (otprilike 5 minuta). Tako dobiveno tijesto zamotajte u plastičnu foliju i odmorite 15-ak minuta, a potom ga dlanovima oblikujte u valjak i podijelite na otprilike 16 jednakih dijelova.
  3. Rukama oblikujte kuglice koje potom utisnite dlanom i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug. Na sredinu dodajte žlicu ohlađenog punjenja, a po želji i malo naribanog sira ili (kao što Argentinci rade) tvrdo kuhano jaje i maslinu, te preklopite tijesto tako da dobijete polukrug. Palcem dobro utisnite rubove, a potom odozdo prema dolje povlačite vršak rubova kako biste dobili pleteni uzorak.
  4. Empanade možete pržiti u vrućem ulju ili ako želite zdraviju verziju, tada ih pecite u pećnici na 180 °C.
  5. Poslužite gotove Empanade uz umak po želji, a ja sam se odlučio za mješavinu grčkog jogurta, kiselog vrhnja, češnjaka i chillija.

Sweety & Spicy Dedini šnicli - tradicionalno dobar ručak Sweety & Spicy Arepe - venezuelanske pogačice koje moraš probati Sweety&Spicy Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće

Posjeti Gastro.hr