Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi

Jannette Razum
Ako volite deserte s limunom, ovaj svevremenski klasik prava je stvar za vas!
Vidi originalni članak

Nije klasična pita na koju odmah pomislite kada vam netko spomene tu vrstu kolača, ali je zaista posebna. Lagana, kremasta i osvježavajuća... Vrh pite čini zapečeni snijeg od bjelanjaka koji je odličan kontrast kiselkastom nadjevu od limuna.

Nemojte previše razmišljati, isprobajte ovaj recept čim prije!

 

Slatki svijet Najslađi zalogaji: Thumbprint keksići s limunom

 

Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.

 

Osvježavajuća i fina! Ultimativni užitak: Rolada torta s malinama i limunom

Slatki svijet Sočan kolač od naranče - za lijena popodneva

 

 

Prhko tijesto

  • 260 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje

Nadjev od limuna

  • 150 ml limunovog soka
  • 150 ml vode
  • 150 g šećera
  • 40 g gustina
  • naribana korica 2 limuna
  • 4 žutanjka
  • 85 g maslaca

Meringue nadjev

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 15 g gustina

Priprema prhkog tijesta:

  1. U veću zdjelu ubacite brašno, sol, šećer u prahu i na kockice narezan maslac.
  2. Rukama, odnosno prstima sve trljajte tako da dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Zatim dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.
  4. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa prekrijte njime dno kalupa za pite (26-28 cm).
  5. Višak tijesta odrežite.
  6. Prije nego što stavite tijesto, kalup svakako namastite i pobrašnite.
  7. Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na 15 minuta.
  8. Rashlađeno tijesto izbodite vilicom i premjestite ga u pećnicu zagrijanu na 180°C.
  9. Tijesto pecite 8 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od limuna.

Priprema nadjeva od limuna:

  1. Limunovu koricu i sok, vodu, šećer i gustin dobro izmiješajte pjenjačom, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.
  2. U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmutite žutanjke, dodajte nekoliko žlica kuhane kreme i dobro sve promiješajte pjenjačom.
  3. Vratite sve u lonac i kuhajte kremu još minutu da se malo zgusne.
  4. Manite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte kremu dok se maslac ne otopi.
  5. Kremu od limuna izlijte preko polupečenog tijesta i lijepo poravnajte.

Priprema meringue:

  1. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg.
  2. Bjelanjcima postupno dodajte malo po malo šećera. Snijeg nastavite miksati cijelo vrijeme dok ne potrošite svu
  3. količinu šećera, odnosno dok se šećer ne otopi u snijegu. Na kraju dodajte gustin pa smjesu još samo
  4. kratko izmiksajte.
  5. Pitu prekrijte hrpicama snijega od bjelanjaka. Krenite od ruba, tako da bjelanjci dodiruju i tijesto.
  6. Kada završite s rubom pite, popunite i sredinu.
  7. Pitu od limuna vratite u pećnicu i pecite ju 20-25 minuta na temperaturi od 160°C, dok ne poprimi
  8. lagano smeđu boju.
  9. Prije posluživanja pitu ohladite na sobnoj temperaturi i u hladnjaku.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr