Ovu ćete zapamtiti: Salata od plavog krumpira

mali Chef
Uvijek nam ga je milo gledat', a još milije jest'. Plavi krumpir je definitivno naš favorit među svim krumpirima. I to ne samo zbog divne boje kojom će uljepšati svaki tanjur, nego i zbog niza benefita za zdravlje koje sa sobom nosi, kao i zbog svestranosti koju pokazuje u različitim kulinarskim kreacijama. Zanimljivo je i njegovo porijeklo – stiže nam ravno iz peruanskih Anda, a obožavali su ga nekadašnji kraljevi Maya i Inka. Očito s razlogom!
Vidi originalni članak

I dok se kod većine nas znanje o krumpiru zaustavlja na raspoznavanju bijelog i crvenog, ili pak starog i mladog, u svijetu je poznato čak 5000 različitih sorti. Jedna od najzanimljivijih je plavi krumpir, koji je ujedno i prvi pronađeni krumpir. Podrijetlom je iz peruanskih Anda, a bio je omiljeno jelo tadašnjih kraljeva Maya i Inka. Iako je poznat pod nazivom “plavi”, krasi ga divna purpurna boja.

 

 

Plavi krumpiri možete peći, pržiti i kuhati. Dobro se slaže sa začinskim biljem, lukom, kukuruzom ili grahom, baš kao i klasični krumpir, a njegova neobična boja kao i blagi orašast okus nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Danas vam donosimo recept u kojem smo plavi krumpir sljubili s cikorijom i mladim lukom. Bila je to ljubav na prvi pogled koja je rezultirala jednom sasvim neobičnom krumpir salatom. Sigurni smo da će te i vi u njoj uživati poput kraljeva drevnih civilizacija.

 

mali chef Poseban zimski pesto od kelja i sjemenki konoplje

 

I dok je danas velikom broju ljudi nemoguće zamisliti svoju prehranu bez krumpira, taj čudnovati gomolj nakon što je u 16. stoljeću zahvaljujući španjolskim osvajačima našao put iz Novog svijeta u Stari, bio je nepoželjna namirnica. Europljani se nikako nisu mogli priviknuti na njegov okus, a budući da su mu listovi bili otrovni, dobio je reputaciju kao nešto što treba izbjegavati.

U nastavku potražite recept, a još Petrinih genijalnih ideja i recepata potražite na blogu mali Chef.

 

Jesensko čudo Poširane kruške s pelješkim varenikom

mali chef Salata od pečene cikle i mrkve s vinaigretteom

 


Sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 1 kg plavog krumpira (SD projekt)
  • 2 glavice cikorije (SD projekt)
  • 4 mlada luka (Slatko moje zeleno – Opg Hursa)
  • bijeli vinski ocat
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

  1. Plavi krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i narežite na deblje ploške. Plavi krumpir uvijek kuhajte u ljusci jer će u protivnom izgubiti svoju lijepu boju.
  2. Još vrući krumpir začinite s uljem i soli.
  3. Dodajte i malo hladne vode jer će zbog toga salata biti puno sočnija.
  4. U ohlađeni krumpir stavite narezanu cikoriju i mladi luk narezan na kolutiće.
  5. Začinite solju, paprom, octom i s još ulja po potrebi.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr