Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje
Gastrolovac Darko Kontin replicirao je poslasticu koju je redovito pripremala njegova baka i pripremio detaljan recept...
Placke su slasne palačinke od krumpira prelivene svinjskom masti i umočene u šećer. Tradicionalno su poljsko jelo, ali su svoje mjesto pronašle i u kuhinjama naših baka. Upravo je kod svoje bake placke jeo i food bloger Darko Kontin, autor bloga Darkova Web Kuharica. U ovaj je recept unio i malo nostalgije, zbog čega su njegove prve palačinke od krumpira ispale zaista odlično.
Svakako isprobaj, a usput bacite oko i na Darkov Facebook i Instagram profil.
Placke od krumpira
Sastojci:
- 1 kg starog krumpira
- 500 grama glatkog brašna
- 3 žlice svinjske masti
- 1 cijelo jaje
- kristal šećer
Postupak:
- Oguli krumpire i skuhaj ih u kipućoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, kuhaj ga 25-30 minuta ili duže ako je to potrebno i teže se probadaju vilicom.
- Krumpire nakon kuhanja dobro ohladi i pusti da se malo osuše. Krumpire možeš zdrobiti drobilicom ili ih naribati na ribež za sir.
- Krumpiru dodaj prstohvat soli, jednu žlicu svinjske masti i cijelo jaje.
- Postepenim dodavanjem brašna zamijesi glatko tijesto. Ovisno o količini vode u krumpirima, trebat ćeš koristiti veću ili manju količinu brašna. Ako su krumpiri upili puno vode, moguće je da ćeš trebati i gotovo duplu količinu brašna.
- Pobrašni podlogu i razvaljaj tijesto na debljinu od 1 centimetra. Izreži željene oblike iz tijesta.
- Placke peci na suhoj tavi s obje strane. Par minuta će biti dovoljno, a moći ćeš i vidjeti kada je tijesto gotovo po tome je li dobilo koru i tragove pečenja.
- Na kraju premaži placke dok su još vruće sa svinjskom masti i pospi ih šećerom.
U slast!
Isprobaj i ove Darkove recepte...