Pohani cvjetovi bagrema obogaćeni medom i cimetom

Vedran Bošković Pohani cvjetovi bagrema
Svibanj je mjesec u kojem nas priroda daruje s dva divna bijela cvijeta, bazgom i bagremom. Bazgu manje-više svi poznaju zahvaljujući prefinom soku koji se radi od nje, ali bagrem je mnogima neistražen...
Vidi originalni članak

Kako se moja obitelj bavi pčelarstvom, od malih nogu sam upoznat s važnosti bagrema u prirodi jer je to jedna od najvažnijih medonosnih biljaka u Hrvatskoj, posebice u kontinentalnom dijelu.

Ono što pamtim je da smo kao djeca brali cvjetove bagrema i žvakali ih jer su svojoj unutrašnjosti skrivali slatki nektar koji nam se svima tako sviđao.

Koristiti se mogu gotovo svi njegovi dijelovi osim kore koja može izazvati trovanje. Od mladog lista i cvijeta se mogu raditi čajevi i sirupi, a može ih se konzumirati svježe ili termički obrađene.

Sjemenke iz mahune bagrema se također mogu koristiti i to kao alternativa grahu i drugim mahunarkama, a čak sam naišao i na podatak da pečene sjemenke bagrema mogu biti zamjena za kavu. Ovo zadnje nisam probao, ali me definitivno zainteresiralo. 

domaće je domaće Bazga je procvjetala pa za vikend radimo sok oo bazge!

Napomena: zbog već spomenute mogućnosti otrovanja ne smiju se koristiti stara kora, zreli list i sirove sjemenke.

Danas predstavljam jedan jednostavan, ali skroz ukusan recept koji uz dodatak meda, cimeta, pekmeza, ili samo uz malo šećera u prahu - postaje prava poslastica.


 

Vedranove recepte možeš pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Posjeti Gastro.hr