Porchetta - mesna rolada koju morate isprobati!

Sweety and Spicy
U mojoj obitelji rijetki su trenutci kada se svi okupimo za stolom. Najčešće je to povodom nečijeg rođendana ili blagdana. To u jednu ruku možda i nije tako loše jer kada je nešto rijetkost, onda to više cijeniš i više se tome veseliš. Božićni blagdani upravo su jedan od tih malobrojnih trenutaka.
Vidi originalni članak

Tradicionalno na Badnjak kod tete ručamo bakalar, a zatim otvaramo poklone. Uz to naravno ide i neka torta koju nikad do sada nismo jeli (treba stalno isprobavati nešto novo), ali jedna slastica je ipak konstanta na meniju - tetina osinja gnijezda! To predivno, mekano, sočno dizano tijesto punjeno smjesom od oraha je nešto što svi obožavamo i bez čega Badnjak ne može proći. Ako se odvažim jednog dana napraviti ih, svakako podijelim recept s vama.

Božićni ručak je predviđen da se održi u mojem domu. Sve kreće s laganom juhicom s domaćim noklicama (#team_tvrde), a zatim se nastavlja s nekom peradi (patka il purica). Uz to naravno ide i hrpetina priloga i salata; mlinci, povrće, francuska, meksička, salata od mrkve i kukuruza... Svake godine bude svega i dođe ti da se raspukneš, ali ne možeš prestati jesti koliko je ukusno. Na kraju sve još zaslade neke kremšnite, ledeni vjetar i slično.

Ukratko, u mojoj obitelji božični ručak je obilat i u jako dobrom društvu i raspoloženju.

 

Video recept Sporo pečena svinjetina i druge delicije za blagdanski stol

 

A što se jede u inozemstvu za Božić?

Kako je naš blog baziran na isprobavanju međunarodne kuhinje, postavio sam si ovo pitanje. Moram priznati da do sada nisam pretjerano puno o tome razmišljao. U glavi su mi naravno zapadnjački filmovi, pa mi je neka opće kultura po tom pitanju svedena na američku ili englesku hranu. 

Krenuo sam malo u istraživanje i otkrio par zanimljivosti. Austrijanci za Božić jedu juhu od buče, patku, piju kuhano vino, a zaslade se Sachericom ili voćnim kruhom. Šveđani imaju večeru od četiri slijeda. Prvi obuhvaća haringu ili dimljenog lososa, zatim slijedi hladno predjelo u obliku šunke, sira, jetrene paštete. Treći je slijed topli i jedu se poznate švedske mesne okruglice, ali i kobasice te Janssons frestelse - složenac od krumpira, luka, papalina, krušnih mrkvica i vrhnja. Na kraju dolazi Ris à lá Malta - puding od riže poslužen uz sirup od višnje ili jagode.

Francuzi jedu sve! Od ribe, preko puževa, vegetarijanskih quicheova pa sve do mesa. Portugalci ne mogu bez bakalara koji pripremaju na sto načina, a o tome ste već mogli čitati u mojem putopisu.

Božić se slavi i u drugim dijelovima svijeta pa tako Filipinci jedu lumpie (nešto kao spring rolls), ecabeche (riba ili meso marinirani i kuhani u kiseloj tekućini uz dodatak mljevene paprike ili šafrana), rellenong manok (punjeno pile) i slično. Indijci jedu Biryani s janjetinom ili piletinom, Vindaloo i Sorpatel (vrste curryja sa svinjetinom). Kanađanima i Amerikancima, kao i u filmovima, specijalitet je mesno pečenje uz pire krumpir, umak od brusnica i svemoćni gravy (umak od pečenja), a obožavaju popiti i dobar punč.

Slično jedu i Australci, ali oni vole i morsku hranu tako da ćete kod njih pronaći jastoga, školjke, škampe,  i slično.
Kolumbijci imaju stvarno posebna jela, pa se tako ističe Bandeja paisa (svinjetina s crvenim grahom, rižom, bananom, arepama, hogao umakom, avokadom i limunom), Sudado de polo (piletina u umaku s rižom i avokadom), empanade (jastučići od tijesta punjeni mljevenim mesom). Slično se jede i u drugim Latino državama.

No od svih država posebno su me se dojmili Talijani čija je hrana ipak nekako bliska našoj, uz njihov mediteranski touch.

 

forking croatia Blagdanska punjena teleća prsa i pire od buče i krumpira

 


Porchetta - kraljica talijanskog božićnog stola.

Kako smo ušli u suradnju s mesnicom Ravlić, a tema nam je Božić, od početka sam znao da će jedno jelo biti klasično zimsko (moj adventski buncek u crnoj pivi), a drugo mora biti posvećeno baš božićnom ručku. Nisam htio da to bude neko klasično jelo kao obično pečenje, nego nešto malo drugačije.

 

Sweety&Spicy Buncek - jednostavan komad mesa koji nadmašuje sva očekivanja

 

Čitajući što sve Talijani jedu, u oko mi je upala Porchetta. Rolana, punjena svinjska potrbušina prava je poslastica kojom se časte u posebnim prigodama pa tako i za Božić. Podrijetlo ovog jela nije točno utvrđeno, ali većina izvora upućuje na središnju Italiju. Naravno od regije do regije ovisi čime se puni, a posebice se to ističe kod začina jer neki koriste sjemenke koromača i korijandera, dok su drugi bazirani na mediteranske zelene začine kao timijan, ružmarin i kadulju.

Puno je recepata i verzija ovog jela, ali meni se svidjela ona Genera Contalda (poznatog talijanskog kuhara i suradnika Jamie Olivera na njegovom Foodtube kanalu). Ta razina jednostavnosti i opuštenosti pri kuhanju te ljubavi prema talijanskoj gastronomiji koju taj čovjek prezentira je naprosto nevjerojatna. Kamo li sreće, Genaro je upravo imao recept za porchettu, a ja sam ga malo modificirao po svome.

Kako je stvarno radi o ogromnom komadu mesa i poanta je bila da vam predočim kako izgleda pečenka za božićni obiteljski ručak, odlučio sam napraviti veliku verziju porchette i ugostiti meni drage ljude, pa su mi na večeru stigli moja Sweety, prijatelj Tomislav koji je zadužen za održavanje našeg weba, draga Lidija s Gastro.hr te kolega food bloger Darko Kontin.

Večeru smo započeli juhom od celera, poriluka, jabuke i kruške koja nam se svima svidjela. Porchetta je ispala divno, a razmišljajući blagdanski odlučio sam uz nju poslužiti pire krumpir s muštardom te sezonsku salatu od crvenog radiča, čičoke i oraha. Sweety je napravila za desert nevjerojatnu tortu Caprese o kojoj ćete moći čitati uskoro.

Nadam se da sam vas ovim tekstom dovoljno inspirirao za malu promjenu vašeg božićnog menija, a ako se odlučite raditi porchettu ili neko drugo međunarodno jelo, pošaljite nam slike i komentare na društvene mreže.

 


Sastojci za porchettu:

  • 3 kg okoštane svinjske potrbušine mesnice Ravlić
  • 400 g mljeveno mesa
  • 1 luk
  • 200 g smeđih šampinjona
  • svežanj svježe kadulje i timijana
  • 1 čajna žličica sjemenka koromača
  • 15 g pinjola
  • korica limuna
  • parmezan
  • tost
  • 5 mrkva
  • bijelo vino - 100 ml + 300 ml
  • voda
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Sastojci za pire krumpir s muštardom:

  • 1 kg krumpira
  • mlijeko
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica senfa
  • sjemenke gorušice
  • sol

Sastojci za salatu:

  • 5 dkg oraha
  • crveni radič
  • 10 dkg čičoke
  • maslinovo ulje
  • limun
  • sol i papar

Postupak za porchettu:

  1. Luk nasjeckajte na sitno i popržite na maslinovom ulju, a zatim dodajte sitno sjeckane šampinjone i kratko prodinstajte dok voda ne ispari.
  2. Dodajte mljeveno meso i kratko dinstajte dok ne promijeni boju, a zatim podlijte s 1 dl bijelog vina i pustite kratko dok alkohol ne ispari.
  3. Dodajte natrganu kadulju i listiće timijana (količinski koliko želite da se jako osjete), sol, papar i pinjole koje ste prethodno malo tostirali te sve pustite još kratko da se sjedini. Ostavite da se ohladi.
  4. U ohlađenu smjesu dodajte naribanu koricu jednog limuna, šaku namočenog i ocijeđenog tosta bez korice te parmezan. Sve dobro promiješajte kako biste dobili kompaktnu smjesu. Po potrebi posolite i popaprite.
  5. Pri kupnji potrbušine zamolite mesara da odvoji kosti i rastvori potrbušinu kao knjigu s obje strane kako biste dobili što veću površinu za rolanje. Kako nafilati i zarolati meso pogledajte u videu. Zarolano meso dobro posolite s vanjske strane.
  6. Zagrijte pećnicu na 220 °C, a zatim smanjite na 180 °C. Na dno protvana stavite mrkvu koju ste razrezali po dužini, a na nju stavite meso. Prelijte meso s malo maslinovog ulja te dolijte 300 ml bijelog vina i još vode dovoljno da prekrije mrkve. Pecite na temperaturi od 180 °C oko 2,5 h uz povremeno podlijevanje s masnoćom (ne vodom!), a zatim pojačajte pećnicu na 200 °C i pecite još 30-40 minuta dok se ne stvori hrskava korica.

Postupak za pire krumpir s muštardom:

  1. Krumpir ogulite i narežite na korice te kuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan.
  2. Izradite pire drobilicom za krumpir uz dodavanje maslaca i mlijeka.
  3. Na kraju dodajte žlicu senfa i sjemenka gorušice te sve dobro promiješajte.

Postupak za salatu:

  1. Očistite i operite radič, čičoku ogulite i naribajte na ploškice, a orahe nasjeckajte na sitno.
  2. U jednoj posudicu dodajte sok limuna i maslinovo ulje u omjeru 1:3, malo soli i papra. Sve dobro izradite dok ne dobijete emulziju koju zatim prelijte preko salate i dobro sve promiješajte.

Dobar tek!

Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
 

Posjeti Gastro.hr