Kolumne 11. prosinca 2018.

Buncek - jednostavan komad mesa koji nadmašuje sva očekivanja

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao mali sam po pitanju hrane bio jako izbirljiv. Najsretniji bih bio kada bi dobio šnitu kruha premazanu putrom i pekmezom. Da mi je tada netko rekao da ću 20 godina kasnije s potpunim osmjehom na licu uživati u blagodatima zimske hrane u vidu kiselog zelja, poriluka, kelja i suhog mesa, vjerojatno bih ga smatrao ludim.

Činjenica je da se ljudi mijenjaju kako stare. Onaj mali klinac kojem je bila tlaka jesti išta drugo doli kruha, putra i pekmeza sada je postao teški svejed ili kako ga je jedan prijatelj prozvao - termit. Kiselo zelje i suho meso s početka priče sada je postalo nešto od čega mi se oči zacakle od sreće kada ih ugledam.

Kako sam rođen u prosincu ovo hladno vrijeme mi uglavnom jako odgovara. Možda sam u krivu, ali iz nekog razloga čovjek ipak voli sve što je njemu blisko. Prosinac je moj mjesec, a s njim je i hladnoća moja. Mnogima zima, magla i mrak zadaju glavobolje, ali mene nekako vesele. Volim taj osjećaj hladnoće, svježine zraka i onaj trenutak kada uđeš u toplu prostoriju i ugriješ se uz neki topli napitak ili dobru zimsku klopu.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Zimske gastro radosti

Sarma, buncek, kobasice, dinstano zelje, restani krumpir, čušpajzi... Sve ono što me kao malog užasavalo i što se na prvi pogled čini tako priprosto i jednostavno, ustvari je najbolje i mnogim ljudima najdraže!

Nema zimskijeg jela od bunceka ili kobasica s kiselim zeljem i restanim krumpirom. Ok ima sarma, ali ona je posebna kategorija. Toliko posebna da bi mogla, što se mene tiče, biti unesena u Opću deklaraciju o pravima čovjeka UN-a kao ljudsko pravo. No vratimo se mi na bunceka.

Buncek ili svinjska potkoljenica nalazi se između svinjske plećke i papka. Dio je to koji ima visoki udio tetiva, masti, kože i tvrdokornijih mišića. Pogodan je za pečenje i kuhanje, a najbolji je onaj prethodno dimljeni koji ima još intenzivniji i bogatiji okus.

Kako se buncek napio crne pive?

Kako se bližilo ovo adventsko razdoblje, Sweety i ja smo raspravljali što ćemo vam ponuditi ove godine u vidu naših božićnih recepata. Splet okolnosti doveo je do malo bliže suradnje s nekoliko blogera, Gastro.hr i par sponzora. Razmišljajući koja jela ću raditi, svakako mi je na pameti bio buncek i nekako sam odmah znao da će on biti dobar odabir.

U mesnici Ravlić nabavio sam svinjsku mast i predivan komad svinjske potkoljenice, dimljene baš onako kako treba biti za pravi zimski ručak. Kako ja ne bih bio ja da nešto ne kompliciram, odlučio sam malo unaprijediti klasični recept za buncek sa zeljem i restanim krumpirom, a što može poći po zlu ako se u jelo ubaci malo crne pive? Ništa! Dapače, taj umak koji je nastao od luka, češnjaka, piva, začina i svih buncekovih sokova tijekom pečenja nešto je što je oduševilo ne samo mene, već i moje ukućane. 

Da se razumijemo, nisam otkrio toplu vodu opijanjem bunceka jer to je nešto što se vjerojatno radi već stoljećima i kod nas, ali pogotovo u područjima Njemačke, Austrije, Francuske... Upravo me Francuska i inspirirala na ovaj potez jer sam prije koju godinu to jelo vidio na meniju jednog restorana u Strasbourgu. Francuska pokrajina Alsace na granici s Njemačkom poznata je po mnogim ukusnim jelima, a jedno od njih je svakako i buncek kojeg pripremaju na različite načine.

Bilo kako bilo, meni se ovaj recept jako svidio, a ako sam vas ohrabrio da se malo odmaknete od klasike, svakako svoj drugi adventski ručak obogatite ovim fenomenalnim jelom.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci za buncek (3-4 osobe):

  • 1 veći buncek mesnice Ravlić
  • 1 list lovora
  • 3 klinčića 
  • 5-6 zrna crnog papra 
  • 500 ml crnog piva
  • 4 čajne žličice senfa 
  • 2 žlice meda  
  • 3 glavice srednje velikog luka 
  • 5 češnja češnjaka 
  • 1 žlica mljevene slatke crvene paprike 
  • sol

Sastojci za dinstano kiselo zelje:

  • 500 g kiselog zelja
  • žlica svinjske masti mesnice Ravlić
  • 100 g špeka mesnice Ravlić
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 glavica srednje velikog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
  • sol i papar
  • malo vode

Sastojci za restani krumpir:

  • 6-7 većih krumpira
  • žlica svinjske masti mesnice Ravlić
  • 1/2 glavice većeg luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mljevene slatke crvene paprike
  • sol i papar

Postupak za buncek i umak od pive:

  1. U veći lonac stavite buncek, lovor, klinčić, papar i vodu da sve prekrije. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1 h i 30 minuta.
  2. Zakuhajte pivo s medom, senfom, češnjakom, slatkom paprikom i malo soli. Bitno je samo da se med i senf otope u pivi. 
  3. Kuhani buncek preselite u posudu za pečenje, dodajte luk koji ste narezali na 5-6 većih komada te sve zalijte marinadom od pive.
  4. Pecite poklopljeno oko sat vremena na temperaturi od 180 °C, a zatim otkrijte i pojačajte temperaturu na 200 °C još 20-ak minuta dok meso ne dobije koricu. Po potrebi dolijte malo vode da umak ne zagori.
  5. Buncek izvadite na dasku te narežite na manje komade. Umak procijedite, a zatim češnjak i luk protisnite u njega kroz gusto sito i sve dobro promiješajte.

Postupak za dinstano zelje:

  1. Na svinjskoj masti popržite špek koji ste narezali na trakice, a zatim dodajte sitno sjeckani luk. 
  2. Kada se luk zastakli, dodajte češnjak i još kratko prodinstajte.
  3. Dodajte začine i vino te pustite kratko dok alkohol ne ispari.
  4. Na kraju dodajte kiselo zelje narezano na trakice, podlijte s malo vode i poklopljeno dinstajte 20-ak minuta.

Postupak za restani krumpir:

  1. Luk narežite na sitno, a zatim ga dinstajte na svinjskoj masti dok ne postane staklast.
  2. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko još prodinstajte, a zatim ubacite krumpir koji ste prethodno narezali na kockice i skuhali u slanoj vodi.
  3. Dodajte slatku papriku, malo soli i papra, pojačajte vatru i pržite 20-ak minuta uz povremeno lagano miješanje dok se ne stvori lijepa zlatna korica.

Dobar tek!

P.S. Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.