Toshikoshi soba - novogodišnja japanska tjestenina od heljde

Darko Debić
Toshikoshi soba tradicionalno se priprema u Japanu za svaku proslavu Nove godine
Vidi originalni članak

Soba je japanska tjestenina od heljde, obično se radi od mješavine pšeničnog i heljdinog brašna. U Japanu je običaj na Silvestrovo jesti upravo rezance od heljde poslužene u dashi temeljcu odnosno juhi uz dodatak wakame algi, mladog luka, kozica ili kamoboko ribljih “kolačića”.  Razlog uživanja u soba rezancima je simbolika koju nose. Japanci naime smatraju da će im dugački rezanci od heljde u novoj godini donijeti sreću. 



Sastojci:

  • 400 g soba tjestenine

Za juhu:

  • 2 komada kombu alge
  • 20 g katsuobushi, sušenih listića/pahuljica tune
  • 30 ml sakea
  • 60 ml mirina
  • 60 ml soja umaka
  • sol

Dodaci:

  • 5 g sušenih wakame algi
  • 12 repova kozica
  • 2 mlada luka 

Tempura:

  • 25 grama glatkog brašna
  • 25 grama škrobnog brašna
  • 80 ml jako hladne gazirane vode
  • prstohvat soli 
  • ulje za prženje

 

Blagdanske slastice Kuglof s maslinovim uljem, narančom i ružmarinom oduševit će sve sladokusce!
 

Priprema:

  1. Kombu algu namočiti preko noći i ocijeniti.  
  2. U lonac staviti 1,5 l vode, dodati kombu i staviti na laganu vatru. Kada voda dosegne temperaturu vrenja izvaditi kombu. Dodati katsuobushi i ostaviti 30-ak sekundi na vatri. Maknuti s vatre i ostaviti desetak minuta, listići sušene tune će potonuti na dno lončića.
  3. Procijediti i vratiti nazad u lončić, tunu baciti.  
  4. Dodati sake, mirin i soja sos. Probati i dodati sol ako je potrebno. Kad provrije maknuti s vatre. 
  5. Mladi luk narezati na tanko.  
  6. Wakame alge namočiti u vodi i kada su rehidrirane između dlanova istisnuti vodu.
  7. Soba rezance skuhati u vodi prema uputi na pakiranju, ocijediti i isprati škrob pod vodom. 
  8. Istovremeno dok se kuha soba pržiti kozice u tempuri. Ulje za prženje ugrijati na 190 °C.
  9. U zdjelu prosijati brašno, škrobno brašno, dodati sol i promiješati. Odvojiti dvije žličice smjese u malu zdjelicu. U ostatak brzo vilicom umiješati gaziranu vodu, ne miješati predugo, slobodno može ostati koja grudica.
  10. Dvije žličice odvojene mješavine brašna posipati po površini pripremljene smjese. Savjet: Ovaj postupak će stvoriti dodatne grudice koje će rezultirati laganim i hrskavim omotačem oko kozica.
  11. Ubaciti očišćene repove kozica u tijesto, oko 3 komada odjednom. Uz pomoć dvije vilice podići kozice i ubaciti u vruće ulje, kratko pržiti i izvaditi na kuhinjski papir. Isto ponoviti s ostatkom kozica.
  12. Tjesteninu staviti u zdjelice, uliti juhu, staviti wakame alge, pržene kozice i mladi luk.

testirao darko debić Brzinski karamelizirani kolač od jabuke gotov u trenu

Posjeti Gastro.hr