gastro postao
Toshikoshi soba tradicionalno se priprema u Japanu za svaku proslavu Nove godine
Soba je japanska tjestenina od heljde, obično se radi od mješavine pšeničnog i heljdinog brašna. U Japanu je običaj na Silvestrovo jesti upravo rezance od heljde poslužene u dashi temeljcu odnosno juhi uz dodatak wakame algi, mladog luka, kozica ili kamoboko ribljih “kolačića”. Razlog uživanja u soba rezancima je simbolika koju nose. Japanci naime smatraju da će im dugački rezanci od heljde u novoj godini donijeti sreću.
Sastojci:
- 400 g soba tjestenine
Za juhu:
- 2 komada kombu alge
- 20 g katsuobushi, sušenih listića/pahuljica tune
- 30 ml sakea
- 60 ml mirina
- 60 ml soja umaka
- sol
Dodaci:
- 5 g sušenih wakame algi
- 12 repova kozica
- 2 mlada luka
Tempura:
- 25 grama glatkog brašna
- 25 grama škrobnog brašna
- 80 ml jako hladne gazirane vode
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Priprema:
- Kombu algu namočiti preko noći i ocijeniti.
- U lonac staviti 1,5 l vode, dodati kombu i staviti na laganu vatru. Kada voda dosegne temperaturu vrenja izvaditi kombu. Dodati katsuobushi i ostaviti 30-ak sekundi na vatri. Maknuti s vatre i ostaviti desetak minuta, listići sušene tune će potonuti na dno lončića.
- Procijediti i vratiti nazad u lončić, tunu baciti.
- Dodati sake, mirin i soja sos. Probati i dodati sol ako je potrebno. Kad provrije maknuti s vatre.
- Mladi luk narezati na tanko.
- Wakame alge namočiti u vodi i kada su rehidrirane između dlanova istisnuti vodu.
- Soba rezance skuhati u vodi prema uputi na pakiranju, ocijediti i isprati škrob pod vodom.
- Istovremeno dok se kuha soba pržiti kozice u tempuri. Ulje za prženje ugrijati na 190 °C.
- U zdjelu prosijati brašno, škrobno brašno, dodati sol i promiješati. Odvojiti dvije žličice smjese u malu zdjelicu. U ostatak brzo vilicom umiješati gaziranu vodu, ne miješati predugo, slobodno može ostati koja grudica.
- Dvije žličice odvojene mješavine brašna posipati po površini pripremljene smjese. Savjet: Ovaj postupak će stvoriti dodatne grudice koje će rezultirati laganim i hrskavim omotačem oko kozica.
- Ubaciti očišćene repove kozica u tijesto, oko 3 komada odjednom. Uz pomoć dvije vilice podići kozice i ubaciti u vruće ulje, kratko pržiti i izvaditi na kuhinjski papir. Isto ponoviti s ostatkom kozica.
- Tjesteninu staviti u zdjelice, uliti juhu, staviti wakame alge, pržene kozice i mladi luk.