Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine

VEDRAN BOŠKOVIĆ Zapečeni štrukli by Vedran Bošković
Štrukli su još jedno naše tradicionalno jelo u kojem baš uživam i rado ga spremam.
Vidi originalni članak

Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjeruj mi da ćeš nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćeš moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.

Ne brini ako tijesto nekoliko puta pukne, i ako se pojave rupice dok ga razvlačiš, jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.

 

začinjeno s ljubavlju Slasne rajčice punjene junetinom

 

Kad je posluživanje u pitanju tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečeni štrukli su pojam potpunog gastro užitka.

 

začinjeno s ljubavlju Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

Domaći štrukli

Sastojci - za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl tople vode
  • žličica soli
  • 1 jaje

Sastojci - za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • sol

Sastojci - dodatno:

  • 100 g maslaca
  • 300 g kiselog vrhnja

Postupak:

  1. Zamijesi tijesto! Pomiješaj brašno, jaje i sol, a zatim ulij toplu vodu i ulje. Tijesto mijesi rukama dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto uljem i pokrij toplom posudom barem 30-ak minuta.
  2. Dok tijesto nadolazi, pripremi punjenje: dobro izmiješaj svježi sir i jaja te posoli.
  3. Uzmi čisti stolnjak i pobrašni ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljaj valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počni rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Poteži ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možeš vidjeti kroz njega. Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što razvučeš tijesto, odreži zadebljane rubove.
  4. Tijesto poškropi rastopljenim maslacem. Punjen stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolaj tijesto. Prereži ga u sredini kako bi dobila dvije rolade. Rukom oblikuj štrukle, tj. označi na mjeru tako da lagano utisneš tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepiš rubove i osiguraš se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.

 

začinjeno s ljubavlju Pravi specijalitet: Oslić na hrskavom batatu

 

Sada imaš dvije opcije dovršavanja. Možeš štrukle skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.

  1. Štrukle kuhaj u zagrijanoj i slanoj vodi dvije do tri minute - dok ne "isplivaju" na površinu. Posloži ih u namašćenu tepsiju pa ih peci pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
  2. Štrukle odmah posloži u namašćenu tepsiju i prelij vrhnjem. Peci na 180°C 40-45 minuta - dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.

Ostavi štrukle da 'odmore' nekoliko minute i posluži. 

 

Posjeti Gastro.hr