Što se to kuha u Čakovcu - tri stvari koje morate znati!

Darko Mareš
Ne možemo se odlučiti je li veća vijest to što je Marko Palfi napustio Mundoaku, što su tri chefa, Palfi, Bogdan i Janković za Čakovčance kuhali besplatan veganski curry ili što će Matija Bogdan ovog petka biti na tapeti baš svakome tko s njim želi ući u kakvu finu gastronomsku raspravu.
Vidi originalni članak

Prva i najvažnija stvar koju morate znati jest da je Marko Palfi krajem prošlog mjeseca na svom Facebook profilu objavio kako se oprašta od kuhinje čakovečke Mundoake, mjesta koje je svojim radom i trudom učinio, po nama, najboljim restoranom Međimurja. Palfijeva kreativnost i znanje u kuhinji, rekao je prilikom gostovanja u čakovečkoj Mundoaki chef Mate Janković, a mi bismo se složili, ono je što ga izdvaja od ostalih chefova i voditelja restorana. 

 

Priča jednog chefa Marko Palfi: Imam svoje igralište gdje svi možemo rasti

 

Palfi je u svom Facebook statusu napisao kako je promjena preduvjet za razvoj, pa se tako nakon četiri i pol godina oprašta od kuhinje koja mu je pružila mnogo, no on sam istoj je dao još i više. 

Dragi svi. Promjena je preduvjet za razvoj. Tako sam i ja odlučio, nakon gotovo 4 i pol godine, privesti kraju svoj boravak u restoranu Mundoaka. Puno sam dao, još više dobio i na tome sam neizmjerno zahvalan. Želim se zahvaliti svim ljudima koji su sa mnom dijelili krv, znoj i suze u kuhinji i servisu. Isto tako mnogobrojnim, dragim gostima bez kojih nema ni nas kuhara. Vidimo se opet, nekad, u nekoj novoj kuharskoj priči, hvala!
 


Nakon objavljenog statusa i brojnih upitnika iznad glava ljubitelja dobre gastronomije i Palfijevog lika i djela, ovaj je chef zajedno s Matijom Bogdanom i Matom Jankovićem sudjelovao u hvalevrijednoj akciji Food, not bombs u sklopu 3ff festivala alternative u Čakovcu. Trojac je pripremao veganski curry koji je zatim dijelio prolaznicima u čakovečkom parku, gdje se sam festival i održavao.
 


Food, not bombs akcija je koja se temelji na pripremi vegetarijanske i veganske hrane pripremljene namirnicama iz donacija ili pak ostataka s tržnica. Tako su Palfi, Jaković i Bogdan prikupili povrće lokalnih OPG-ova i bacili se na kuhanje sjajnog curryja koji je zamirisao čitav park, pa dobro zagrijao ekipu prije odličnih koncerata na 3ff festivalu.
 

 

Tri su chefa napravila sjajan posao, a prije odlaska na mjesto sous chefa u londonski Ledbury, Matija Bogdan još će se kratko zadržati u rodnom Čakovcu. Osim kuhanja za prijatelje i obitelj, ponekog piva i dobre zabave, Bogdan će se ove subote, 7. rujna naći Kod Beške na tapeti. Nakon povratka s Korčule gdje je sezonski vodio restoran De Canavellis, Matija će sa znatiželjnim gostima podijeliti tajne chefovskog života i mnogo više.

 

Nova mjesta De Canavellis – gastronomsko čudo na Korčuli

 

"Ravno s Korčule, na proputovanju do londonskog Ledburyja, idući petak, 07.09. u goste nam stiže perjanica međimurske gastro scene, mladi talentirani chef Matija Bogdan. Na meniju je - razgovor.
(...)
Vi slušate i upijate, uključujete se po želji i potrebi i uživate u jedinstvenoj prilici da u intimnoj atmosferi našeg eventa budete oči u oči s međimurskim dečkom svjetskog glasa", stoji u opisu događaja. 


Posjeti Gastro.hr