Konačno: Zagrebački bistro s francuskim specijalitetima!

Domagoj Jakopović Ribafish
U Vrbanima 3, prvi red do Jaruna, s pogledom na livadu i šumarak smjestio se bistro Alegria. Iako je počeo kao klasičan kafić, uskoro se pretvorio u jednu od rijetkih oaza francuskih specijaliteta u metropoli. Razgovarali smo s vlasnicom ovog sjajnog mjesta, Nadege Tihava...
Vidi originalni članak

Volite francusku kuhinju? Ne znate gdje biste u Zagrebu jeli nešto slično? Da, poznati su nam ti problemi, a za njihovo rješavanje se pobrinula nasmijana i vesela Francuskinja Nadege koja živi svoj san na obali Jaruna!



Draga Nadege, kako je uopće došlo do ideje da otvorite nešto ovakvo?
Kao u nekoj bajci.. Cijeloga smo života sanjali da imamo mali cafe bar i bistro, i da radimo ono što stvarno volimo. I eto, dogodilo se (smijeh).

Ovo morate znati Pet baznih francuskih umaka za sva vremena



Što ste po zanimanju, otkud vi u gastro businessu?
Oduvijek sam bila u ugostiteljstvo, otkad se sjećam sebe. Pet godina sam pohađala ugostiteljsku školu u Toulouseu u Francuskoj, i nakon toga sezonski počela raditi po francuskim Alpama i na moru. Također sam i dugo radila na brodu, vjerujte mi, bilo je zanimljivo skupljati iskustva na Disneyevu cruiseru.



Koja je filozofija Alegrije?
Alegria znači veselje, sreću, tako da smo htjeli da se naš gosti udobno osjećaju uz opuštenu i veselu atmosferu, ali da i dobiju uslugu i kvalitetu na vrhunskom nivou. Od doručka, preko ručka i večerica, no isto i kad dođu samo čašu vina, grickalice ili tapase...

Kakvim je gostima ona namijenjena?
Onima koji vole uživati u životu (smijeh).

desert za sva vremena Oduševite se francuskim desertom: Clafoutis s višnjama



Koji su vam glavni specijaliteti?
Vrlo širok izbor vina, craft piva i drugih pića, rum je moj favorit (smijeh), a što se hrane tiče, ja sam s jugozapada Francuske gdje obožavamo masne patke, pa tako imamo confit de canard, foie gras i rillette...



Što Zagrepčani najviše vole od francuske, što od internacionalne kuhinje?
Zagrepčani su sve više i više znatiželjni sto se tiče raznih svjetskih kuhinja, i žele probati sve što je novo, što je nama sjajan izazov!

Gdje nabavljate egzotične namirnice poput patke?
Sve nam dolazi iz Francuske jer se radi o šopanim patkama, koje samo Francuzi i Mađari smiju uzgajati. Naravno, naše francuske su puno bolje (smijeh)...


Otkud ideje za sjajne svježe sokove?
Volim dnevnu dozu vitaminske bombe. I to da bude pripremljeno u zadnji trenutak i bez dodatka vode. Volim sve zdravo, i volim miješati okuse - đumbir, cikla, mrkva, citrusi, zelenje, itd... Tako da se trudimo imati što prirodnije voće i povrće, nešpricano ako je moguće.

klasik za večeru Francuski klasik – salata Lyonnaise



Zašto bi ljudi trebali posjetiti Alegriju?
Sasvim jednostavno - da nađu svoj novi "Favorit Place", bien sur!

Uglavnom, ako vas put nanese u Rudešku 246, a želite probati izvrsne delicije po povoljnim cijenama i to na stvarno zanimljiv način (juha od luka, janjeća koljenica s bobom, musaka, janjeći kebabi s rezancima od riže, pecorino s tasmanskim, bengalskim i javanskim paprom, provansalski gulaš...) - dobrodošli ste svim danima osim ponedjeljkom.

Vive la France, viva Alegria!

 

Posjeti Gastro.hr