Recepti 07. ožujka 2017.

Oduševite se francuskim desertom: Clafoutis s višnjama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako clafoutis možete pripremiti i s nekim drugim voćem - najbolji je onaj s višnjama!

Ovaj divni i mirisni desert dolazi iz Francuske, a obično se priprema za doručak ili uz popodnevni čaj.

Vrlo je jednostavan za pripremu i gotovo svatko ga može napraviti! Sve što trebate jest odlučiti koje voće ćete koristiti! Najbolji je s višnjama, posebice kada su svježe i domaće, no, možete ga pripremiti i s konzerviranim višnjama. Umjesto višanja, možete koristiti i trešnje ili maline - vjerujemo kako će i s njima clafoutis  biti fantastičan!

Okusom podsjeća na palačinku iz pećnice ili čak i na KaiserschmarrnInače se priprema sa svježim višnjama kojima nisu očišćene koštice zbog laganog okusa gorčine koji koštice daju, ali i blage oporosti, no nama je ipak bolje kada su koštice izvađene jer kompliciraju jelo, a i onda nije uputno da ovaj kolač jedu djeca.

Kada je pečen, izvadite ga iz pećnice da se malo ohladi, posipajte šećerom u prahu i uživajte!

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 350 g višanja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/2 šalice šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu - za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i premazati okruglu željeznu posudu za pečenje u pećnici maslacem 
  2. Pomiješati mokre sastojke i kratko ih izmiksati
  3. Dodati im suhe sastojke i ponovno izmiksati sve (smjesa će biti tekuća)
  4. U namašćenu posudu za pečenje izliti smjesu i po njoj poslagati višnje
  5. Peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta - dok se ne napuhne i rubovi ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju
  6. Izvaditi iz pećnice i ohladiti kratko na sobnoj temperaturi te posipati šećerom u prahu i poslužiti još toplo
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.