Ovaj divni i mirisni desert dolazi iz Francuske, a obično se priprema za doručak ili uz popodnevni čaj.
Vrlo je jednostavan za pripremu i gotovo svatko ga može napraviti! Sve što trebate jest odlučiti koje voće ćete koristiti! Najbolji je s višnjama, posebice kada su svježe i domaće, no, možete ga pripremiti i s konzerviranim višnjama. Umjesto višanja, možete koristiti i trešnje ili maline - vjerujemo kako će i s njima clafoutis biti fantastičan!
Okusom podsjeća na palačinku iz pećnice ili čak i na Kaiserschmarrn. Inače se priprema sa svježim višnjama kojima nisu očišćene koštice zbog laganog okusa gorčine koji koštice daju, ali i blage oporosti, no nama je ipak bolje kada su koštice izvađene jer kompliciraju jelo, a i onda nije uputno da ovaj kolač jedu djeca.
Kada je pečen, izvadite ga iz pećnice da se malo ohladi, posipajte šećerom u prahu i uživajte!
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 350 g višanja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice šećera
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1 žličica naribane korice limuna
- prstohvat soli
- šećer u prahu - za posluživanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i premazati okruglu željeznu posudu za pečenje u pećnici maslacem
- Pomiješati mokre sastojke i kratko ih izmiksati
- Dodati im suhe sastojke i ponovno izmiksati sve (smjesa će biti tekuća)
- U namašćenu posudu za pečenje izliti smjesu i po njoj poslagati višnje
- Peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta - dok se ne napuhne i rubovi ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju
- Izvaditi iz pećnice i ohladiti kratko na sobnoj temperaturi te posipati šećerom u prahu i poslužiti još toplo