Postoji nekoliko verzija kako je nastao danas popularni Kaiserschmarrn. Naime, u jednoj priči, kuhar cara Franje Josipa napravio je deblju palačinku posipanu šećerom i poslužio ju caru i njegovoj ženi, koja je, tipično, bila na dijeti, i nije ju htjela jesti jer je preslatko pa je rekla kako je taj desert potpuna glupost i nered (njem. Schmarren).
Druga verzija kaže kako je car, putujući svojim carstvom, došao u malo selo gdje je zastao kod nekog seljaka, a ovaj, nemajući mu puno toga za poslužiti, odluči napraviti palačinke. No, od silnog straha i uzbuđenja, ruke su mu se tresle pa je sve palačinke potrgao. Kako nije htio ne poslužiti caru baš ništa, namazao je takve potrgane palačinke s malo pekmeza, posipao šećerom i grožđicama i poslužio caru koji se, probavši ih - oduševio!
Ima naravno još i drugih priča o nastanku ovog popularnog deserta, ali, zašto ga ne biste napravili i sami pa vidjeli što je to točno oduševilo i samog cara!
Sastojci:
- 30 g grožđica
- 2 žlice ruma
- 4 jaja, razdvojiti bjelanjke i žumanjke
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 375 ml mlijeka
- 125 g glatkog brašna
- 40 g maslaca
- Šećer u prahu za posipavanje
- Sol
Priprema:
- Grožđice preliti rumom i ostaviti ih barem pola sata da se namaču (najbolje bi bilo preko noći)
- U posudi izmiksati žumanjke, šećer i sol - dok ne postanu pjenasti i svijetli
- Umiješati brašno i mlijeko (lagano) pa dodati grožđice
- Napraviti čvrst snijeg od bjelanjaka pa ga nježno umiješati u smjesu
- Zagrijati maslac na tavi pa izliti smjesu i kako se peče, trgati ju drvenom žlicom na manje komadiće; okretati ih dok se peku da se sve ravnomjerno ispeče
- Peći dok ne postanu zlatno smeđi
- Posipati šećerom u prahu i poslužiti toplo
Dobar tek!