Recepti 03. siječnja 2017.

Neodoljivo brz i jednostavan - Kaiserschmarrn

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Propale palačinke ili - kako je nastao Kaiserschmarrn!

Postoji nekoliko verzija kako je nastao danas popularni Kaiserschmarrn. Naime, u jednoj priči, kuhar cara Franje Josipa napravio je deblju palačinku posipanu šećerom i poslužio ju caru i njegovoj ženi, koja je, tipično, bila na dijeti, i nije ju htjela jesti jer je preslatko pa je rekla kako je taj desert potpuna glupost i nered (njem. Schmarren).

Druga verzija kaže kako je car, putujući svojim carstvom, došao u malo selo gdje je zastao kod nekog seljaka, a ovaj, nemajući mu puno toga za poslužiti, odluči napraviti palačinke. No, od silnog straha i uzbuđenja, ruke su mu se tresle pa je sve palačinke potrgao. Kako nije htio ne poslužiti caru baš ništa, namazao je takve potrgane palačinke s malo pekmeza, posipao šećerom i grožđicama i poslužio caru koji se, probavši ih - oduševio! 

Ima naravno još i drugih priča o nastanku ovog popularnog deserta, ali, zašto ga ne biste napravili i sami pa vidjeli što je to točno oduševilo i samog cara!

Sastojci:

  • 30 g grožđica
  • 2 žlice ruma
  • 4 jaja, razdvojiti bjelanjke i žumanjke
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 375 ml mlijeka
  • 125 g glatkog brašna
  • 40 g maslaca
  • Šećer u prahu za posipavanje
  • Sol

Priprema:

  1.  Grožđice preliti rumom i ostaviti ih barem pola sata da se namaču (najbolje bi bilo preko noći)
  2.  U posudi izmiksati žumanjke, šećer i sol - dok ne postanu pjenasti i svijetli
  3. Umiješati brašno i mlijeko (lagano) pa dodati grožđice
  4. Napraviti čvrst snijeg od bjelanjaka pa ga nježno umiješati u smjesu
  5. Zagrijati maslac na tavi pa izliti smjesu i kako se peče, trgati ju drvenom žlicom na manje komadiće; okretati ih dok se peku da se sve ravnomjerno ispeče
  6. Peći dok ne postanu zlatno smeđi
  7. Posipati šećerom u prahu i poslužiti toplo

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.