Recenzije 18. svibnja 2017.

Konačno: Zagrebački bistro s francuskim specijalitetima!

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
U Vrbanima 3, prvi red do Jaruna, s pogledom na livadu i šumarak smjestio se bistro Alegria. Iako je počeo kao klasičan kafić, uskoro se pretvorio u jednu od rijetkih oaza francuskih specijaliteta u metropoli. Razgovarali smo s vlasnicom ovog sjajnog mjesta, Nadege Tihava...

Volite francusku kuhinju? Ne znate gdje biste u Zagrebu jeli nešto slično? Da, poznati su nam ti problemi, a za njihovo rješavanje se pobrinula nasmijana i vesela Francuskinja Nadege koja živi svoj san na obali Jaruna!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Draga Nadege, kako je uopće došlo do ideje da otvorite nešto ovakvo?
Kao u nekoj bajci.. Cijeloga smo života sanjali da imamo mali cafe bar i bistro, i da radimo ono što stvarno volimo. I eto, dogodilo se (smijeh).

Možda vas zanima... Pet baznih francuskih umaka za sva vremena Špajza



Što ste po zanimanju, otkud vi u gastro businessu?
Oduvijek sam bila u ugostiteljstvo, otkad se sjećam sebe. Pet godina sam pohađala ugostiteljsku školu u Toulouseu u Francuskoj, i nakon toga sezonski počela raditi po francuskim Alpama i na moru. Također sam i dugo radila na brodu, vjerujte mi, bilo je zanimljivo skupljati iskustva na Disneyevu cruiseru.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Koja je filozofija Alegrije?
Alegria znači veselje, sreću, tako da smo htjeli da se naš gosti udobno osjećaju uz opuštenu i veselu atmosferu, ali da i dobiju uslugu i kvalitetu na vrhunskom nivou. Od doručka, preko ručka i večerica, no isto i kad dođu samo čašu vina, grickalice ili tapase...

Kakvim je gostima ona namijenjena?
Onima koji vole uživati u životu (smijeh).

Možda vas zanima... Oduševite se francuskim desertom: Clafoutis s višnjama Recepti



Koji su vam glavni specijaliteti?
Vrlo širok izbor vina, craft piva i drugih pića, rum je moj favorit (smijeh), a što se hrane tiče, ja sam s jugozapada Francuske gdje obožavamo masne patke, pa tako imamo confit de canard, foie gras i rillette...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Što Zagrepčani najviše vole od francuske, što od internacionalne kuhinje?
Zagrepčani su sve više i više znatiželjni sto se tiče raznih svjetskih kuhinja, i žele probati sve što je novo, što je nama sjajan izazov!

Gdje nabavljate egzotične namirnice poput patke?
Sve nam dolazi iz Francuske jer se radi o šopanim patkama, koje samo Francuzi i Mađari smiju uzgajati. Naravno, naše francuske su puno bolje (smijeh)...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


Otkud ideje za sjajne svježe sokove?
Volim dnevnu dozu vitaminske bombe. I to da bude pripremljeno u zadnji trenutak i bez dodatka vode. Volim sve zdravo, i volim miješati okuse - đumbir, cikla, mrkva, citrusi, zelenje, itd... Tako da se trudimo imati što prirodnije voće i povrće, nešpricano ako je moguće.

Možda vas zanima... Francuski klasik – salata Lyonnaise Špajza



Zašto bi ljudi trebali posjetiti Alegriju?
Sasvim jednostavno - da nađu svoj novi "Favorit Place", bien sur!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uglavnom, ako vas put nanese u Rudešku 246, a želite probati izvrsne delicije po povoljnim cijenama i to na stvarno zanimljiv način (juha od luka, janjeća koljenica s bobom, musaka, janjeći kebabi s rezancima od riže, pecorino s tasmanskim, bengalskim i javanskim paprom, provansalski gulaš...) - dobrodošli ste svim danima osim ponedjeljkom.

Vive la France, viva Alegria!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.