Bakalar i škarpinu namaži na kruh i oduševi goste!

Getty Images Namaz, odnosno paštetu od bakalara rado će jesti i najmlađi
Pripremiti namaz od bakalara više nije pitanje kvantne fizike - uz pomoć tehnologije (čitaj, miksera) lakše je nego ikad. A za sve kojima je bakalar skup, imamo i recept za jeftiniju verziju – onu od škarpine, koja je jednako ukusna, a dostupnija
Vidi originalni članak

U davna vremena, prije električnih kuhinjskih aparata, bakalar se radio tako da se tukao mužarom i tučkom uz polagano dodavanje maslinovog ulja i ostalih sastojaka. To je prilično iscrpljujući posao razumljivo, ali zahvaljujući tehnologijama moderni recepti nisu toliko komplicirani. 

No, reći će iskusni kuhari, procesor za hranu stvara različitu teksturu od originalne ručne metode, budući da oštrice sjeckaju ribu na sitne komadiće. Zato neki chefovi preferiraju samostojeće miješalice opremljene nastavkom s lopaticom. Dok se veselo okreću, udaraju po slanom bakalaru gotovo isto kao što bi to učinio mužar i tučak, samo puno, puno brže. Riba se razgrađuje u namaz zadržavajući teksturu jer pojedinačna vlakna ostaju netaknuta.

brzo i fino Pašteta od dimljene pastrve

Kakogod, ako doma nemaš takvu miješalice, i mikser će dobro poslužiti – jer namaz od bakalara (ili od škarpine) obavezno trebaš imati na blagdanskom stolu!

 

Namaz od bakalara

Sastojci:

  • 250 g dimljenog bakalara
  • 2 žlice limunova soka
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 80 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica umaka worcestershire
  • svježe mljeveni crni papar

jednostavno Što je Badnjak bez bakalara? Napravi brujet!

 

Priprema:

  1. Ribu stavi u mali lonac i prelij je vodom. Stavi na vatru i pusti da zakipi pa smanji vatru i kuhaj 20-ak minuta.
  2. Bakalar ostavi da se hladi u vodi, a zatim ga očisti od kože  kostiju. Usitni ga u blenderu ili električnoj sjeckalici. 
  3. Dodaj limunov sok te, ulijevajući u tankom mlazu, rastopljeni maslac. Miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  4. Vrhnje stuci mikserom te ga umiješaj s umakom Worcestershire i paprom. Stavi u posudu, poklopi te ostavi nekoliko sati, a najbolje preko noći, u hladnjaku da se okusi prožmu.
  5. Prije posluživanja ostavi na sobnoj temperature 30 minuta. Posluži s hrskavim kruhom ili toastom.

 

Namaz od škarpine

Sastojci:

  • 300 g kuhane i očišćene škarpine
  • 100 g majoneze
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žlica nasjeckanih kapara
  • 1 žlica nasjeckanih listića peršina
  • bijeli papar

Priprema:

  1. Škarpinu usitni vilicom ili u blenderu ili u električnoj sjeckalici. Dodaj majonezu i limunov sok te dobro promiješaj.
  2. Na kraju popapri po ukusu. Posluži s hrskavim kruhom.

 

Blagdanska jela Tradicionalna priprema: Bakalar na bijelo s krumpirom

Posjeti Gastro.hr