Recepti 21. prosinca 2018.

Što je Badnjak bez bakalara? Napravite brujet!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti.

Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti. Kod nas ga obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji. 

Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema "na bijelo", "na crveno“, kao složenac ili pašteta.

 

Možda vas zanima... Bakalar s krumpirom i pancetom - lagani užitak na žlicu Špajza

 

Mi vam donosimo recepta za bakalar na crveno odnosno na brujet (brodet).

Potrebno vam je:

  • 1,5 kg suhog bakalara
  • 3 kg krumpira
  • 30 dag pelata
  • 400 ml bijelog vina
  • 4 režnja češnjaka
  • sol
  • papar u zrnu
  • 5 dl maslinova ulja
  • 1 vezica peršinova lišća

 

Bakalar Možda vas zanima... Okruglice od bakalara i krumpira Recepti

 

Priprema:

  1. Bakalar namačite najmanje 24 sata (poželjno 3-4 dana) i najmanje jednom promijenite vodu. Zatim ga ocijedite i kuhajte. Kuhani bakalar izvadite, a vodu sačuvajte za temeljac. Očistite ga od kože i kosti te natrgajte na manje komade.
  2. Krumpir narežite na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckajte.
  3. U vatrostalnu posudu slažite red bakalara pa red krumpira dok ne napunite posudu. Dodajte pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, kosani peršin, češnjak, sol i papar.
  4. Sve zalijte temeljcem i kuhajte dok krumpir ne omekša.

Dobar tek!

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vip12345 17:00 23. Prosinac 2018.

    Tradicija konzumiranja bakalara je koliko znam karakteristična za Dalmaciju i to je u redu. U Slavoniji se oduvijek jeo šaran (imućniji som ili smuđ) i to je prilično skupa riba, pogotovo za današnje prilike. Platiti 200 kn za kg bakalara ... prikaži još! je za većinu Slavonaca besmislen luksus. A javio sam se za komentar upravo za to jer se smatra da se sve ono što se na bogatom zagrebačkom stolu nalazi mora naći svuda u RH. Takvo nametanje je uvredljivo. Autorica bi trebala o tome malo razmisliti.

  • vip12345 16:51 23. Prosinac 2018.

    Oduvijek me je smetala bahatost ljudi, a posebno u ove praznične dane. Vaš naslov "Što je Badnjak bez bakalara" nosi sa sobom dvije neoprostive tvrdnje: prvo, smatrate da oni koji nemaju na Badnjak bakalara i nisu neki katolici i drugo, ... prikaži još! bahato smatrate da svi mi mamo 200 kn za kilogram bakalara. Netko bi gospođi Šiždrak morao reći da ipak bude malo skromnija, jer ako je njoj Bogom dano da ima novaca, u redu, ali to nije privilegija svih. Još nešto! Slavonija NIKADA nije imala na trpezi bakalara!