Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti. Kod nas ga obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji.
Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema "na bijelo", "na crveno“, kao složenac ili pašteta.
Mi vam donosimo recepta za bakalar na crveno odnosno na brujet (brodet).
Potrebno vam je:
- 1,5 kg suhog bakalara
- 3 kg krumpira
- 30 dag pelata
- 400 ml bijelog vina
- 4 režnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- 5 dl maslinova ulja
- 1 vezica peršinova lišća
Priprema:
- Bakalar namačite najmanje 24 sata (poželjno 3-4 dana) i najmanje jednom promijenite vodu. Zatim ga ocijedite i kuhajte. Kuhani bakalar izvadite, a vodu sačuvajte za temeljac. Očistite ga od kože i kosti te natrgajte na manje komade.
- Krumpir narežite na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckajte.
- U vatrostalnu posudu slažite red bakalara pa red krumpira dok ne napunite posudu. Dodajte pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, kosani peršin, češnjak, sol i papar.
- Sve zalijte temeljcem i kuhajte dok krumpir ne omekša.
Dobar tek!