Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti. Kod nas ga obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji.
Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.
Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema "na bijelo", "na crveno“, kao složenac ili pašteta.
Mi ti donosimo recepta za bakalar na crveno, odnosno na brujet (brodet).
Brujet od bakalara
Sastojci:
- 1,5 kg sušenog bakalara
- 3 kg krumpira
- 30 dag pelata
- 400 ml bijelog vina
- 4 režnja češnjaka
- sol
- papar u zrnu
- 5 dl maslinova ulja
- 1 vezica peršinova lišća
Postupak:
- Bakalar namači na najmanje 24 sata (poželjno je na 3-4 dana) i najmanje jednom promijeni vodu. Zatim ga ocijedi i kuhaj u čistoj, lagano posoljenoj vodi. Kuhani bakalar izvadi, a vodu sačuvaj za temeljac. Očisti bakalar od kože i kostiju te natrgaj na manje komade.
- Krumpir nareži na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckaj.
- U vatrostalnu posudu slaži red bakalara pa red krumpira dok ne napuniš posudu. Dodaj pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, nasjeckani peršin, češnjak, sol i papar.
- Sve zalij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša.
Isprobaj i ova sjajna jela s bakalarom...