Recepti Riba 23. prosinca 2024.

Bakalar na 2 slasna načina - na bijelo i na portugalski

Riba
35 MIN
75 MIN
6
SREDNJE
bakalar
Bakalar na crveno (na portugalski) i bakalar na bijelo
foto: Jessica Randhawa/The Forked Spoon; My Primrose Hill Kitchen/Pinterest
Donosimo 2 jednostavna recepta za bakalar (koji možeš zamijeniti oslićem) koji su najučestaliji na meniju na Badnjak

Iako je bakalar postao relativno skupa i tražena gastronomska delicija, često se nalazi na našim blagdanskim stolovima. Njegov miris na Badnjak svakako će ti uljepšati iščekivanje Božića, najradosnijeg dana u godini, a mi ti donosimo 2 jednostavna načina za pripremu bakalara.

Savjetujemo ti da umjesto bakalara, iz ekonomskih, ali i ekoloških razloga, radije koristiš oslić koji je izvrsna zamjena za bakalar.

oslić Možda vas zanima... Zašto je oslić pametniji izbor od bakalara? Špajza

bakalar na bijelo | Author: My Primrose Hill Kitchen/Pinterest Bakalar na bijelo foto: My Primrose Hill Kitchen/Pinterest

Bakalar na bijelo

Sam naziv ovog jela, bakalar na bijelo, odmah izaziva asocijacije na blagdane i Božić, a iako oni možda ne budu popraćeni snijegom i bijeli, mi smo ti pripremili ovaj recept koji će oduševiti tvoje ukućane i goste.

Ne gasi ekran dok kuham

Bakalar na bijelo s krumpirom
35 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bakalar 1 kg
  • Krumpir 1 kg
  • Češnjak 4 režanj
  • Maslinovo ulje 200 ml
  • Listići svježeg peršina 3 žlica
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.


  2. Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.


  3. Kad je kuhan, očistite bakalar tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara)


  4. Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.


  5. Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.


  6. Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha).


  7. Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.


  8. Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.


  9. Dodajte bakalar, posolite.


  10. Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite. 


  11. Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.


  12. Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo. 


  13. Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.


  14. Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.


  15. Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji. 


bakalar na crveno, bakalar na portugalski | Author: Jessica Randhawa, The Forked Spoon/Pinterest Bakalar na crveno (bakalar na portugalski) foto: Jessica Randhawa, The Forked Spoon/Pinterest

Bakalar na portugalski (na crveno)

Bakalar je jedan od temelja portugalske kuhinje. S obzirom na to, sigurni smo da su njihovi recepti također jedni od najboljih. Ako ovih blagdana ne želiš raditi tradicionalne recepte, kao što je onaj prethodni, predlažemo ti da probaš ovaj, veoma jednostavan, recept za bakalar na portugalski s krumpirom i porilukom.

Ne gasi ekran dok kuham

Bakalar na portugalski (na crveno)
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mladi krumpir 1 kg
  • Bakalar - fileti 650 g
  • Bijelo vino 200 ml
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Poriluk 2 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Masline
  • Listići svježeg peršina 2 žlica
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Krumpir operi i oguli te ga nareži na kolutove. Poriluk također operi i nareži na kolutove. File bakalara nareži na manje komade.


  2. Nasjeckaj češnjak i stavi ga u zdjelicu. Dodaj 100 ml maslinovog ulja i žlicu nasjeckanog peršina te sve sastojke promiješaj.


  3. U drugu posudu ulij koncentrat rajčice i bijelo vino te promiješaj pjenjačom.


  4. Postavi lonac na srednje jaku vatru i ulij 2-3 žlice maslinova ulja. Na dno lonca postavi kolutove krumpira, zatim sloj poriluka te sve posoli i popapri.


  5. Nakon spomenutog sloja ide sloj bakalara kojeg preliješ mješavinom češnjaka, peršina i ulja.


  6. Treći sloj opet je krumpir kojeg preliješ preostalom mješavinom češnjaka, peršina i ulja te zatim dodatno preliješ mješavinom vina i rajčice. Dodaj i narezane masline.


  7. Dodaj u lonac vode dovoljno da prekrije sastojke, ponovno posoli i popapri te ostavi da se kuha na laganoj vatri.


  8. Pričekaj da jelo zavrije te kuhaj 30-ak minuta.


  9. Bakalar na portugalski posluži u dubokim tanjurima, preliven maslinovim uljem i posut nasjeckanim listićima svježeg peršina.


bakalar | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Sušeni bakalar foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

I još par recepata s bakalarom...

Bakalar Možda vas zanima... Portugalski bakalar s krumpirićima - jelo koje nas je oduševilo! Recepti Namaz od bakalara Možda vas zanima... Pašteta od bakalara oduševit će sva nepca! Recepti bakalarnagulas.jpg Možda vas zanima... Nema dalje: Bakalar na brodet Kolumne

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kokotiuoko 00:35 25. Prosinac 2019.

    Niste naveli da je bakalar svjež (ne sušeni) !

  • kokotiuoko 00:33 25. Prosinac 2019.

    Sve ok sa ovim receptom portugalskog bakalara ali ste zaboravili da se pred kraj dodaju tvrdo kuhana jaja (cijela) i ona poprime lagani okus bakalara i poriluka !