Donosimo 2 jednostavna recepta za bakalar (koji možeš zamijeniti oslićem) koji su najučestaliji na meniju na Badnjak
Iako je bakalarpostao relativno skupa i tražena gastronomska delicija, često se nalazi na našim blagdanskim stolovima. Njegov miris na Badnjak svakako će ti uljepšati iščekivanje Božića, najradosnijeg dana u godini, a mi ti donosimo 2 jednostavna načina za pripremu bakalara.
Savjetujemo ti da umjesto bakalara, iz ekonomskih, ali i ekoloških razloga, radije koristiš oslić koji je izvrsna zamjena za bakalar.
Bakalar na bijelo
foto: My Primrose Hill Kitchen/Pinterest
Bakalar na bijelo
Sam naziv ovog jela, bakalar na bijelo, odmah izaziva asocijacije na blagdane i Božić, a iako oni možda ne budu popraćeni snijegom i bijeli, mi smo ti pripremili ovaj recept koji će oduševiti tvoje ukućane i goste.
Bakalar na crveno (bakalar na portugalski)
foto: Jessica Randhawa, The Forked Spoon/Pinterest
Bakalar na portugalski (na crveno)
Bakalar je jedan od temelja portugalske kuhinje. S obzirom na to, sigurni smo da su njihovi recepti također jedni od najboljih. Ako ovih blagdana ne želiš raditi tradicionalne recepte, kao što je onaj prethodni, predlažemo ti da probaš ovaj, veoma jednostavan, recept za bakalar na portugalski s krumpirom i porilukom.
Ne gasi ekran dok kuham
Bakalar na portugalski (na crveno)
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mladi krumpir
1
kg
Bakalar - fileti
650
g
Bijelo vino
200
ml
Koncentrat rajčice
2
žlica
Poriluk
2
kom
Češnjak
2
režanj
Masline
Listići svježeg peršina
2
žlica
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Postupak
Krumpir operi i oguli te ga nareži na kolutove. Poriluk također operi i nareži na kolutove. File bakalara nareži na manje komade.
Nasjeckaj češnjak i stavi ga u zdjelicu. Dodaj 100 ml maslinovog ulja i žlicu nasjeckanog peršina te sve sastojke promiješaj.
U drugu posudu ulij koncentrat rajčice i bijelo vino te promiješaj pjenjačom.
Postavi lonac na srednje jaku vatru i ulij 2-3 žlice maslinova ulja. Na dno lonca postavi kolutove krumpira, zatim sloj poriluka te sve posoli i popapri.
Nakon spomenutog sloja ide sloj bakalara kojeg preliješ mješavinom češnjaka, peršina i ulja.
Treći sloj opet je krumpir kojeg preliješ preostalom mješavinom češnjaka, peršina i ulja te zatim dodatno preliješ mješavinom vina i rajčice. Dodaj i narezane masline.
Dodaj u lonac vode dovoljno da prekrije sastojke, ponovno posoli i popapri te ostavi da se kuha na laganoj vatri.
Pričekaj da jelo zavrije te kuhaj 30-ak minuta.
Bakalar na portugalski posluži u dubokim tanjurima, preliven maslinovim uljem i posut nasjeckanim listićima svježeg peršina.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Sve ok sa ovim receptom portugalskog bakalara ali ste zaboravili da se pred kraj dodaju tvrdo kuhana jaja (cijela) i ona poprime lagani okus bakalara i poriluka !