Špajza 18. prosinca 2024.

Zašto je oslić pametniji izbor od bakalara?

oslić
Oslić kapitalac u šibenskoj ribarnici
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Nije sve u cijeni, postoje i drugi razlozi zašto je oslić bolji izbor od bakalara za našu gozbu na Badnjak

Badnjak je nekako teško zamisliti bez mirisa bakalara iz kuhinje... Ne bitno pripremamo li bakalar na bijelo, na crveno, na žlicu, kao namaz... Ipak je bakalar dio blagdanske tradicije koja počinje već nekoliko dana prije kuhanja kad sušeni bakalar namačemo i tako pripremamo za kuhanje za Badnjak

No osim njegove visoke cijene, postoje i drugi razlozi zašto je pametnije koristiti zamjenu, primjerice svježi oslić koji nam je dostupan u Jadranu, a jednako je ukusan i zdrav. Bez napornog namakanja 😉

jeffrey vella, oslić | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL I slavni chef Jeffrey Vela voli pripremati jela od oslića foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

"Kako se približavamo kupnji namirnica za blagdanski jelovnik, važno je prisjetiti se da blagdanski obrok može biti i održiv, bez kompromisa u tradiciji i bogatstvu okusa. Na Badnjak se tradicionalno jedu riblja jela, no to ne mora nužno biti bakalar, koji ima svoje skrivene troškove – od prelova koji ugrožava stokove do velikog ugljičnog otiska zbog transporta iz dalekih sjevernih mora. Oslić je sasvim dobra zamjena, kao i neki drugi riblji proizvodi koje predlažemo u priopćenju", poručuje Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

bakalar | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Cijene bakalara na domaćim tržnicama nisu male foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Pametnim izborom blagdanskog jelovnika pomažemo očuvanju mora

U vrijeme kad osmišljavamo kakvu ćemo zakusku pripremiti za obitelj i prijatelje, važno je prisjetiti se da blagdanska večera može biti i održiva, bez kompromisa u tradiciji i bogatstvu okusa. Na Badnjak se tradicionalno jedu riblja jela, no pri odabiru važno je paziti na održivost ribe koja se priprema. Mora i oceani su pod velikim pritiskom i poželjno je napraviti značajan zaokret u našim životnim navikama želimo li izbjeći neželjene posljedice.

jeffrey vella, oslić Možda vas zanima... RECEPTI S OSLIĆEM Od pita, preko uštipaka do finih juha Recepti

Zagrijavanje oceana i klimatske promjene uzrokuju drastične promjene i u našem Jadranskom moru, omogućujući širenje termofilnih vrsta iz Crvenog mora te pojavu invazivnih vrsta koje ugrožavaju prirodnu ravnotežu i gospodarstvo. Morski predatori poput morskih pasa gube bitku s ljudskim pritiscima, dok ribarstvo trpi zbog smanjenja resursa, a prosječna potrošnja ribe danas je dvostruko veća nego prije 50 godina. 

“Kako bismo očuvali morske resurse, birajmo lokalno ulovljene i održive proizvode uz pažnju na certifikate koji jamče odgovornost i održivost. Promišljenim odabirom hrane možemo smanjiti ekološki otisak i pridonijeti očuvanju bogatstva mora za buduće generacije”, apelira Hrvoje Čeprnja, stručnjak za ribarstvo u WWF Adriji.

bakalar | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Prodaja bakalara foto: Duško Jaramaz/PIXSELL bakalar | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Na Badnjak se u dalmatinskim obalnim gradvima dijeli po nekoliko tisuća porcija bakalara foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Bakalar se na našim prostorima jeo još u vrijeme Mletačke republike

Tradicionalno, blagdanski stol zamišljamo uz - bakalar. Prema legendi, prvi poznati kontakt s bakalarom u Hrvatskoj dogodio se kada je mletački plemić Piero Querini 1431. godine doživio brodolom blizu norveških obala. Nakon što su ga domaćini naučili tehniku sušenja ribe, on je odnio sušeni bakalar u Veneciju, odakle se tradicija takvog pripremanja bakalara proširila prema hrvatskoj obali. 

“Iako je bakalar tradicionalni dio blagdanskog stola, on ima svoje skrivene troškove – od prelova koji ugrožava stokove do velikog ugljičnog otiska zbog transporta iz dalekih sjevernih mora. Zašto ne odabrati lokalnu, na održiv način ulovljenu ribu, kao što je oslić s parangala, koji je nekad bio primarni izbor sušene ribe na našim prostorima. Za razliku od bakalara, oslić gotovo da nema sitnih koščica pa je praktičniji i za konzumaciju”, ističe Čeprnja.

Po svojoj strukturi oslić spada u dijetetske namirnice jer ima malu količinu masnoće, a time i manju energetsku vrijednost. Energetska vrijednost oslića iznosi 88 kcal na 100 g svježe namirnice. U 100 g svježeg oslića nalazi se 80% vode, 0,85 g masti, 17,2 g bjelančevina, 0 g ugljikohidrata i 0 g vlakana. Oslić, ali i općenito riba, iznimno je važan izvor bjelančevina, koje se u usporedbi s bjelančevinama mesa odlikuju lakšom probavljivošću.

oslić | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Svježi oslić iz Jadrana nam je dostupniji i povoljniji od bakalara foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Umjesto bakalara - oslić, umjesto škampa - plavi rak

Ako se odlučujete za delikatese poput škampa, odlična alternativa je plavi rak, invazivna vrsta koja je jestiva i izuzetno ukusna. Tu je i riba paun (lav), još jedna invazivna vrsta koja šteti našim domaćim vrstama a ukusna je poput škrpine. Iako je ozloglašena zbog svoje sposobnosti brzog širenja i otrovnih bodlji, izuzetno je cijenjena morska delikatesa.

Neobična večera by Medak i Galvagno | Author: Bojan Haron Markičević Plavi rak odlična je namirnica foto: Bojan Haron Markičević

plavi rak, marin medak Možda vas zanima... Od chefa Marina Medaka užicali smo recept za plavog raka s agrumima Recepti

Svoj blagdanski jelovnik možete začiniti i morskim algama. Iako su kod nas slabo zastupljene u jelovnicima, alge obiluju raznolikim okusima, od, slatkastog, blago slanog ili dimljenog, do umamija.

Mora i oceani ključni su za klimu i prehranu milijardi ljudi. Premda su ribolovni pritisci u Mediteranu smanjeni, zahvaljujući strožim pravilima poput EU-ove Zajedničke ribarstvene politike, još uvijek prelaze održive razine.

“Birajte odgovorno, lokalno i uz oznake održivosti! Svakim svojim izborom doprinosimo očuvanju mora”, zaključuje Čeprnja uz poziv da na WWF-ovoj stranici doznate više o održivim proizvodima iz ribarstva. 

Svježi oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prianjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži. Najbolje ga je pripremiti istoga dana kada je i kupljen. U suprotnom može se očišćen zamrznuti, a najvažniji preduvjet za zamrzavanje ribe jest da ona bude svježa. Oslić se može kupiti i duboko zamrznut bez glave ili u obliku fileta.

Umjesto bakalara, u svim ovim receptima možeš koristiti oslić...

bakalar na crveno Možda vas zanima... Što je Badnjak bez bakalara? Napravi brujet! Recepti Namaz od bakalara Možda vas zanima... Pašteta od bakalara oduševit će sva nepca! Recepti Možda vas zanima... Tradicionalna priprema: Bakalar na bijelo s krumpirom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.