Prošli tjedan u zagrebačkom RougeMarinu chefovi Marin Medak i Dino Galvagno pripremili su odličnu večeru za pamćenje. Na svojoj, kako su je nazvali - Neobičnoj večeri oduševili su izvrsnim jelima od brojnog poznatog i manje poznatog samoniklog bilja, ali i invazivnih životinjskih vrsta kao što su vepar i plavi rak.
Ideja je bila skrenuti pozornost javnosti, dok gušta u finoj hrani, na sve to neiskorišteno što imamo u prirodi, a fino je i izvrsno za jelo. Da ne govorimo u zdravstvenim benefitima neprocesuirane, prirodne hrane.
Plavi rak - invazivna, ali jako ukusna vrsta
"Plavi rak došao u Jadran prije 22 godine. Nažalost, jako se proširio i svu populaciju na ušću rijeke Neretve, kao i na ostalim ušćima potamani, širi se nevjerojatnom brzinom, ogroman je štetočina, uništava mreže, razmnožava se tijekom čitave godine... No, jako je ukusan.
Primjerice, u Baltimoreu i ostalim dijelovima istočne Amerike jedu ga u velikim količinama i mislim da ćemo ga i mi uvesti kao deliciju na naš redovan meni", otkrio nam je chef Medak tijekom ove večere za pamćenje.
Teško je reći koje nam je jelo bilo najdraže, jer uistinu je svih 6 sljedova bilo genijalno... Ali uspjeli smo od chefa Medaka užicati i recept za njegovu sjajnu salatu od plavog raka i agruma. Tako fina i lagana, a zasitna... Isprobaj i javi nam dojmove!
Plavi rak i agrumi
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 2 kg plavog raka
- 50 g kumkvata
- 50 g crvene naranče, segmenti, očišćeni
- 50 g 'obične' naranče, segmenti, očišćeni
- 50 g grejpa, segmenti, očišćeni
- 50 g washington naranče ili gorke naranče, segmenti, očišćeni
- 50 g peršina, list
- 1/2 limuna, sok
- 1 svježa čili papričica
- 100 g majoneze
- maslinovo ulje
Postupak:
- Plavog raka očistimo te skuhamo u kipućoj slanoj vodi 7-8 minuta. Nakon toga ga naglo ohladimo u ledenoj vodi, ocijedimo i krenemo vaditi meso iz kliješta, noga i tijela pazeći da nam u mesu ne upadnu komadići rakove ljušture.
- Kumkvat narežemo na tanke ploške i pomiješamo s ostalim agrumima te dodamo očišćenog plavog raka, peršin, maslinovo ulje, limunov sok i sol - začinimo da je lijepo izbalansiran okus.
- Od ljute papričice i majoneze napravimo ljutu majonezu koju serviramo sa strane.