Recepti 18. ožujka 2024.

Od chefa Marina Medaka užicali smo recept za plavog raka s agrumima

plavi rak, marin medak
Marin Medak ima odličan recept za plavog raka s citrusima foto: Bojan Haron Markičević
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo sjajno novo jelo chefa Marina Medaka, hladnu salatu od plavog raka s agrumima, kušali smo prošli tjedan tijekom Neobične večere na kojoj je, uz vlasnika RougeMarina, kuhao i njegov kolega Dino Galvagno. Jelo nam se toliko svidjelo, da smo odmah poželjeli rekreirati ga kod kuće... I evo recepta!

Prošli tjedan u zagrebačkom RougeMarinu chefovi Marin Medak i Dino Galvagno pripremili su odličnu večeru za pamćenje. Na svojoj, kako su je nazvali - Neobičnoj večeri oduševili su izvrsnim jelima od brojnog poznatog i manje poznatog samoniklog bilja, ali i invazivnih životinjskih vrsta kao što su vepar i plavi rak.

Ideja je bila skrenuti pozornost javnosti, dok gušta u finoj hrani, na sve to neiskorišteno što imamo u prirodi, a fino je i izvrsno za jelo. Da ne govorimo u zdravstvenim benefitima neprocesuirane, prirodne hrane.

 

Neobična večera by Medak & Galvagno Možda vas zanima... Neobična večera s porukom - chefovi Medak i Galvagno složili sjajan meni od samoniklog bilja i invazivnih vrsta Recenzije

 

Plavi rak - invazivna, ali jako ukusna vrsta

"Plavi rak došao u Jadran prije 22 godine. Nažalost, jako se proširio i svu populaciju na ušću rijeke Neretve, kao i na ostalim ušćima potamani, širi se nevjerojatnom brzinom, ogroman je štetočina, uništava mreže, razmnožava se tijekom čitave godine... No, jako je ukusan.

Primjerice, u Baltimoreu i ostalim dijelovima istočne Amerike jedu ga u velikim količinama i mislim da ćemo ga i mi uvesti kao deliciju na naš redovan meni", otkrio nam je chef Medak tijekom ove večere za pamćenje.

Teško je reći koje nam je jelo bilo najdraže, jer uistinu je svih 6 sljedova bilo genijalno... Ali uspjeli smo od chefa Medaka užicati i recept za njegovu sjajnu salatu od plavog raka i agruma. Tako fina i lagana, a zasitna... Isprobaj i javi nam dojmove!

plavi rak, marin medak | Author: Bojan Haron Markičević Plavi rak s agrumima foto: Bojan Haron Markičević

Plavi rak i agrumi

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 2 kg plavog raka
  • 50 g kumkvata
  • 50 g crvene naranče, segmenti, očišćeni
  • 50 g 'obične' naranče, segmenti, očišćeni
  • 50 g grejpa, segmenti, očišćeni
  • 50 g washington naranče ili gorke naranče, segmenti, očišćeni
  • 50 g peršina, list
  • 1/2 limuna, sok
  • 1 svježa čili papričica
  • 100 g majoneze
  • maslinovo ulje


Postupak:

  1. Plavog raka očistimo te skuhamo u kipućoj slanoj vodi 7-8 minuta. Nakon toga ga naglo ohladimo u ledenoj vodi, ocijedimo i krenemo vaditi meso iz kliješta, noga i tijela pazeći da nam u mesu ne upadnu komadići rakove ljušture.
  2. Kumkvat narežemo na tanke ploške i pomiješamo s ostalim agrumima te dodamo očišćenog plavog raka, peršin, maslinovo ulje, limunov sok i sol - začinimo da je lijepo izbalansiran okus.
  3. Od ljute papričice i majoneze napravimo ljutu majonezu koju serviramo sa strane.

plavi rak, marin medak | Author: Bojan Haron Markičević Medakov plavi rak s agrumima foto: Bojan Haron Markičević Neobična večera by Medak i Galvagno | Author: Bojan Haron Markičević Chefovi Medak i Galvagno u RougeMarinovoj kuhinji foto: Bojan Haron Markičević

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.