Recepti Riba 24. prosinca 2024.

Tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom

Riba
35 MIN
75 MIN
6
SREDNJE
Bakalar na bijelo s krumpirom
Bakalar na bijelo s krumpirom
foto: Nasja Duplančić
Mirisan i intenzivnog okusa, bakalar je omiljeno jelo istinskih gurmana! A najdraži nam je tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom - savršeno jelo na žlicu za Badnjak

Dobra organizacija i strpljenje ključni su kad se priprema bakalar (a možemo ga zamijeniti i u jelo staviti dostupniji oslić i olakšati si posao) Ovaj riblji klasik veoma je ukusan, a danas smo ga pripremili na bijelo s krumpirom! Fino, na žlicu, na prohladni Badnjak baš kao što je ovaj...

oslić Možda vas zanima... Zašto je oslić pametniji izbor od bakalara? Špajza

Ne gasi ekran dok kuham

Bakalar na bijelo s krumpirom
35 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bakalar 1 kg
  • Krumpir 1 kg
  • Češnjak 4 režanj
  • Maslinovo ulje 200 ml
  • Listići svježeg peršina 3 žlica
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.


  2. Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.


  3. Kad je kuhan, očistite bakalar tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara)


  4. Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.


  5. Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.


  6. Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha).


  7. Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.


  8. Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.


  9. Dodajte bakalar, posolite.


  10. Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite. 


  11. Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.


  12. Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo. 


  13. Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.


  14. Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.


  15. Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji. 


 | Author: Nasja Duplančić Bakalar na bijelo s krumpirom foto: Nasja Duplančić

Ako pripremaš bakalar (ili ga planiraš zamijeniti oslićem), donosimo ti još par odličnih recepata...

Namaz od bakalara Možda vas zanima... Pašteta od bakalara oduševit će sva nepca! Recepti bakalar Možda vas zanima... Bakalar na 2 slasna načina - na bijelo i na portugalski Recepti Oslić u marinadi od meda i balzamičnog octa Možda vas zanima... Oslić u marinadi od meda i balzamičnog octa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.