Recepti Pripremi odličan obiteljski ručak 08. siječnja 2021.

Tradicionalna priprema: Bakalar na bijelo s krumpirom

1/3
Nasja Duplančić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisan i intenzivnog okusa, bakalar je omiljeno jelo istinskih gurmana! U mnogim dijelovima Hrvatske priprema za Badnjak, ali je odličan izbor i za ostatak godine zbog svojih nutritivnih svojstva...

S novom Metro Foodie Club karticom uživala sam u kupovini namirnica. Osim što METRO Foodie Clubu može pristupiti baš svatko, nude se brojne pogodnosti kupnje. Metro je uvijek bio moj prvi izbor u blagdansko vrijeme, a ponuda bakalara je bez konkurencije. Osim suhog, tu je već namočeni bakalar koji znatno skraćuje vrijeme pripreme. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba.

 

 | Author: Nasja Duplančić, sponzorirani sadržaj Nasja Duplančić, sponzorirani sadržaj

Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu bakalara. Ovaj riblji klasik veoma je ukusan, a danas smo ga pripremili na bijelo s krumpirom!

Sastojci:

  • 1 kg namočenog bakalara (Metro)
  • 1 kg krumpira
  • 4 veća češnja češnjaka
  • oko 2 dl maslinovog ulja
  • puna šaka peršinovog lišća
  • Sol, šareni papar u zrnu

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Priprema:

  1. Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.
  2. Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.
  3. Kad je kuhan, očistite ga tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara)
  4. Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.
  5. Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.
  6. Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha.
  7. Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.
  8. Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.
  9. Dodajte bakalar, posolite.
  10. Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite. 
  11. Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.
  12. Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo. 
  13. Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.
  14. Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.
  15. Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji. 

Sve namirnice za blagdanski stol ove godine sam kupila u Metrou. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Pašteta od bakalara oduševit će i najzahtjevnija nepca Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.