Mirisan i intenzivnog okusa, bakalar je omiljeno jelo istinskih gurmana! A najdraži nam je tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom - savršeno jelo na žlicu za Badnjak
Dobra organizacija i strpljenje ključni su kad se priprema bakalar (a možemo ga zamijeniti i u jelo staviti dostupniji oslić i olakšati si posao) Ovaj riblji klasik veoma je ukusan, a danas smo ga pripremili na bijelo s krumpirom! Fino, na žlicu, na prohladni Badnjak baš kao što je ovaj...
Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.
Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.
Kad je kuhan, očistite bakalar tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara)
Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.
Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.
Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha).
Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.
Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.
Dodajte bakalar, posolite.
Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite.
Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.
Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo.
Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.
Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.
Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji.
Bakalar na bijelo s krumpirom
foto: Nasja Duplančić
Ako pripremaš bakalar (ili ga planiraš zamijeniti oslićem), donosimo ti još par odličnih recepata...