S novom Metro Foodie Club karticom uživala sam u kupovini namirnica. Osim što METRO Foodie Clubu može pristupiti baš svatko, nude se brojne pogodnosti kupnje. Metro je uvijek bio moj prvi izbor u blagdansko vrijeme, a ponuda bakalara je bez konkurencije. Osim suhog, tu je već namočeni bakalar koji znatno skraćuje vrijeme pripreme. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba.
Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu bakalara. Ovaj riblji klasik veoma je ukusan, a danas smo ga pripremili na bijelo s krumpirom!
Sastojci:
- 1 kg namočenog bakalara (Metro)
- 1 kg krumpira
- 4 veća češnja češnjaka
- oko 2 dl maslinovog ulja
- puna šaka peršinovog lišća
- Sol, šareni papar u zrnu
Priprema:
- Ovaj bakalar je već namakan, što je odlično jer ne morate gubiti vrijeme na namakanje. Ako ipak imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.
- Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.
- Kad je kuhan, očistite ga tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara)
- Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.
- Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.
- Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha.
- Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.
- Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.
- Dodajte bakalar, posolite.
- Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite.
- Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.
- Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo.
- Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.
- Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.
- Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji.
Sve namirnice za blagdanski stol ove godine sam kupila u Metrou. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba.
Dobar tek!