Za Portugal kažu da je zemlja božanstvenih okusa, a ja sam se uvjerila u to i to nekoliko puta. Jedna od glavnih i najdražih namirnica je riba, koju prosječna obitelj konzumira gotovo svaki dan.
Najtraženija riba svakako je bakalar, koja predstavlja i jedan od temelja portugalske kuhinje. Upravo zbog mnoštva izbora jela s bakalarom kao turist očekujete da će on iskakati iz mora koliko ih ima, a onda saznate da Portugalci cijeli svoj „ulov“ zapravo uvoze. No, tuđe je slađe, a njihov bakalar daleko je najslađi.
Prilikom ovog posjeta, imala sam priliku naučiti kako se radi Bacalhau à Brás, tradicionalno jelo s bakalarom.
Ako nemate ideju za pripremu ribljeg jela za nadolazeće blagdane ili jednostavno volite isprobavati nove stvari – probajte bakalar na portugalski način, priprema je vrlo jednostavna i vjerujte mi, nećete požaliti!
Za pripremu jela za 4 osobe, potrebno vam je:
- 500 g smrznutog bakalara
- 1 vezica svježeg peršina
- 2 luka
- ½ češnjaka
- Lovorov list
- svježe mljeveni crni papar
- crne masline
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 500 g krumpira
- 6 velikih jaja
- morska sol
Priprema:
- U vodu dodajte malo mlijeka i unutra ubacite bakalar. Neka se tako kuha cca 20 min, dok ne omekša. Kad omekša, vilicom ga rastrgajte na male komadiće i očistite od kostiju (kao na slici).
- U drugu posudu ubacite dvije sitno narezane glavice luka, i ½ češnjaka i lovorov list i na to dodajte dosta maslinovog ulja, tako da prekrije luk i češnjak. Sve skupa posolite i popaprite po volji. Miješajte dok luk ne omekša pa ubacite narezani bakalar i kuhajte na srednjoj vatri neprestano miješajući par minuta, dok bakalar još ne omekša.
- Nakon toga jelo maknite s vatre i ubacite jaja koja ste prije toga izmutili. Važno je da jelo odmaknute s vatre kako se jaja ne bi stvrdnula pa ih lagano umiješajte.
- Nakon toga dodajte krumpiriće. Lagano ih umiješajte i maknite posudu s vatre. U Portugalu gotove tanko narezane pržene krumpiriće za ovakva jela možete kupiti na svakom koraku, no vrlo ih je lako i napraviti kod kuće.
Postupak pripreme krumpirića:
- Ogulite i narežite krumpir na tanke šibice. Stavite srednju posudu na jaku vatru, ulijte ulje i pustite da se zagrije. Krumpiriće pržite 1 do 2 minute dok se ne zazlate, ali ne budu do kraja pečeni.
- Nakon toga, ubacite peršin i začinite po volji (sol, papar).
- Nakon što servirate, jelo začinite s maslinovim uljem, peršinom i dodajte masline.
Brzo, jednostavno i jaaaaako fino. Bom apetite!