Recepti 19. prosinca 2018.

Portugalski bakalar s krumpirićima - jelo koje nas je oduševilo!

Bakalar
Bakalar na bijelo ili na portugaski? Sasvim je svejedno, oba su ukusna foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove godine počastite se s malo drugačijim bakalarom – na portugalski način!

Za Portugal kažu da je zemlja božanstvenih okusa, a ja sam se uvjerila u to i to nekoliko puta. Jedna od glavnih i najdražih namirnica je riba, koju prosječna obitelj konzumira gotovo svaki dan. 

 

Možda vas zanima... Bakalar s krumpirom i pancetom - lagani užitak na žlicu Špajza

 

Najtraženija riba svakako je bakalar, koja predstavlja i jedan od temelja portugalske kuhinje. Upravo zbog mnoštva izbora jela s bakalarom kao turist očekujete da će on iskakati iz mora koliko ih ima, a onda saznate da Portugalci cijeli svoj „ulov“ zapravo uvoze. No, tuđe je slađe, a njihov bakalar daleko je najslađi.

Prilikom ovog posjeta, imala sam  priliku naučiti kako se radi Bacalhau à Brás, tradicionalno jelo s bakalarom. 

Ako nemate ideju za pripremu ribljeg jela za nadolazeće blagdane ili jednostavno volite isprobavati nove stvari – probajte bakalar na portugalski način, priprema je vrlo jednostavna i vjerujte mi, nećete požaliti! 

 

Možda vas zanima... Miris blagdana: 10 odabranih recepata s bakalarom Špajza

 

 | Author: Iva Hržić foto: Iva Hržić


Za pripremu jela za 4 osobe, potrebno vam je:

  • 500 g smrznutog bakalara
  • 1 vezica svježeg peršina 
  • 2 luka
  • ½ češnjaka
  • Lovorov list
  • svježe mljeveni crni papar
  • crne masline 
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 500 g krumpira
  • 6 velikih jaja 
  • morska sol


Priprema:

  1. U vodu dodajte malo mlijeka i unutra ubacite bakalar. Neka se tako kuha cca 20 min, dok ne omekša. Kad omekša, vilicom ga rastrgajte na male komadiće i očistite od kostiju (kao na slici). 
  2. U drugu posudu ubacite dvije sitno narezane glavice luka, i ½ češnjaka i lovorov list i na to dodajte dosta maslinovog ulja, tako da prekrije luk i češnjak. Sve skupa posolite i popaprite po volji. Miješajte dok luk ne omekša pa ubacite narezani bakalar i kuhajte na srednjoj vatri neprestano miješajući par minuta, dok bakalar još ne omekša.
  3. Nakon toga jelo maknite s vatre i ubacite jaja koja ste prije toga izmutili. Važno je da jelo odmaknute s vatre kako se jaja ne bi stvrdnula pa ih lagano umiješajte.
  4. Nakon toga dodajte krumpiriće. Lagano ih umiješajte i maknite posudu s vatre. U Portugalu gotove tanko narezane pržene krumpiriće za ovakva jela možete kupiti na svakom koraku, no vrlo ih je lako i napraviti kod kuće. 

Postupak pripreme krumpirića:

  1. Ogulite i narežite krumpir na tanke šibice. Stavite srednju posudu na jaku vatru, ulijte ulje i pustite da se zagrije. Krumpiriće pržite 1 do 2 minute dok se ne zazlate, ali ne budu do kraja pečeni.
  2. Nakon toga, ubacite peršin i začinite po volji (sol, papar).
  3. Nakon što servirate, jelo začinite s maslinovim uljem, peršinom i dodajte masline.

Brzo, jednostavno i jaaaaako fino. Bom apetite!

 | Author: Iva Hržić foto: Iva Hržić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.