Miris bakalara na Badnju večer svakako će vam uljepšati iščekivanje najveselijeg dana u godini. Ove se godine zaigrajte pa se okušajte u pripremi divnih, pomalo drugačijih okusa bakalara i dopustite da vas istog trenutka osvoje. Bez obzira odlučite li se za okruglice od bakalara i krumpira kao prilog, klasičan bakalar na bijelo ili pak zeleno, vjerujemo kako zasigurno nećete pogriješiti.
Kod pripreme božićnog bakalara važno je uzeti si vremena kako bi meso bakalara na kraju ispalo baš kako treba. Tako jednostavan, a tako bogat okusima, bakalar na ovaj način baš bi vas mogao oduševiti.
Skuhajte krumpir, dodajte bakalar pa oblikujte male kuglice. Dodajte jednostavne začine poput peršina i timijana, ubacite češnjak i pecite u ulju. Ove okruglice bit će sjajno predjelo ili prilog bogatim blagdanskim glavnim jelima.
Okruglice od bakalara i krumpira
Još jedno sjajno predjelo uz koje nije potrebno ništa drugo osim čaše dobrog bijelog vina. Smotuljci bakalara upravo su postali smotuljci najveće sreće.
Neizostavan dio mnogih blagdanskih stolova bit će upravo bakalar na brodet. Crvena rapsodija ribljih okusa kao stvorena je za večer uoči Božića, a pripremite li je prema našem receptu, zasigurno nećete pogriješiti.
Nešto drugačiji spoj okusa dobit ćete kombinirate li bakalar s komoračem, a sve to upakirate u divan složenac kojem je tako teško odoljeti. Jednostavno jelo kojim se možete počastiti i prije samog Božića spremno je za čas. Nema razloga da se ne okušate u pripremi!
Složenac od bakalara s komoračem
Ako još niste isprobali, svakako se bacite na spajanje bakalara i špinata pa u potpunosti začinite blagdansko ozračje. Ovakvo jelo zasigurno nitko neće očekivati, a na kraju će u potpunosti oduševiti.
Bakalar i zeleni njoki s ravigota umakom
Zaželite li se pak toplog, jušnog jela, svakako isprobajte varivo od bakalara koje će vas savršeno zagrijati u ove zimske dane.
Kombinacija slanine, gljiva i bakalara najprije bi vas mogla iznenaditi, ali kada je jednom isprobate, vjerujte nam, često ćete joj se vraćati.
Definitivno najjednostavnija varijanta bakalara jest ona u kojoj ga samo ubacite u pećnicu s dodatkom povrća. Rajčice i sir ili pak luk i rajčice bit će upravo divne kombinacije.
Pečeni bakalar s rajčicama i sirom
Riba dana: Bakalar s lukom i rajčicama
Pašteta od bakalara ukusan je namaz koji će obožavati baš svi. Možete ga pripremiti prije Badnjaka, a zatim u njemu uživati i nekoliko dana poslije.
Dobar tek!