gastro postao
Tradicionalno jelo, bez kojega mnogi ne mogu zamisliti blagdanski stol
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 412
Potrebno vam je
- 1000 g bakalar
- 1000 g krumpir, zreli
- 1 kom češnjak
- 1 vezica peršin, list
- 2 čaša ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Namočite bakalar dva-tri dana mijenjajući vodu svaki dan i blago savijajući pritom ribu rukama. Kada je nabubrio kuhajte ga desetak minuta u čistoj vodi nakon što je voda provrela. Ohladite ribu, ogulite joj kožu i očistite je od kostiju. Odložite meso na stranu.
- U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte kriške očišćenog krumpira, procijedite ga i pristavite ga u posudu s komadima očišćene ribe.
- Dio češnjaka kuhajte u mlijeku i dodajte ga ribi i krumpiru zajedno s malo mlijeka u kome se češnjak kuhao. Dodajte ostatak nasjeckanog svježeg češnjaka i dosta peršina. Sve to zalijte čašom maslinovog ulja i s malo vode u kojoj se kuhao bakalar, posolite, popaprite, sve zajedno dobro protresajte dok se ne dobije gusto mliječnasto jelo.
- Nekoliko minuta kuhajte na pari s protresanjem, opet zalijte maslinovim uljem i poslužite toplo.